Južine i kiše novo jačanje, a za vikend "zimovanje"?!

03.01.2021.

22:26

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

U ovome tjednu gotovo pa nema čega nema - od razmjerno "mirnog" i iznadprosječno toplog dana, mjestimice "čak" i suhog - do razmjerno vjetrovitog i kišovitog, ponegdje i snjegovitog. Naravno, i za siječanj ništa neobično - "hladnog"...
Prognoze su i dalje postojane pa je sve veća vjerojatnost zimskih uvjeta do kraja tjedna diljem Hrvatske, što će dodatno otežati ionako teško stanje na Banovini. I ako snijeg tijekom vikenda u nizinama slučajno i izostane - pad temperature na kopnu je siguran, kao i na Jadranu ponegdje jaka bura, na sjevernom dijelu i olujna.

A snijega će i prije vikenda biti u gorju, već do utorka navečer većinom uz stvaranje snježnog pokrivača. Poneka je pahulja u noći na srijedu prolazno moguća i mjestimice u nizinama. No prije toga, a i sredinom tjedna - promjenjivo, uz sunčana razdoblja, većinom južinu te povremenu kišu, i dalje češću i obilniju na Jadranu i u područjima uz njega...


U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u utorak razmjerno toplo, uz južinu, te do večeri oborine većinom na Jadranu i uz njega

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Veći dio utorka u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Prema večeri u zapadnim krajevima ponegdje kiša. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 3 °C, a najviša dnevna između 5 i 7 °C. Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti umjereno i pretežno oblačno. Prema večeri mjestimice kiša, a u noći uz pad temperature zraka u gorju susnježica i snijeg. U područjima zahvaćenim potresom uz većinom oblačno vrijeme kiša će biti uglavnom potkraj dana i u noći.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo i pretežno oblačno, ponegdje s kišom, osobito u drugom dijelu dana, kada gdjegod može biti i obilnija. Potkraj dana i u noći uz pad temperature zraka u gorju snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, na moru između 3 i 7 °C. Najviša dnevna od 2 do 4 °C, uz obalu između 8 i 10 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova, osobito poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarna temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 5 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 8 i 13 °C."

Sredinom tjedna promjenjivo, uz prestanak južine

"U srijedu u unutrašnjosti promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju i snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača. U drugom dijelu dana postupan prestanak oborina. U četvrtak i petak uglavnom suho i djelomice sunčano.

Na Jadranu u srijedu promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, koja u prvom dijelu dana mjestimice može biti i obilnija. U četvrtak djelomično razvedravanje, samo ponegdje uz malo kiše, koje mjestimice može biti i u petak. U srijedu će jugo okrenuti na južni vjetar, a zatim i jugozapadni, koji će potkraj dana oslabjeti. U četvrtak slab do umjeren sjeverozapadnjak, a u petak bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!