22:54 / 22.12.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Južina - uvertira promjene što se na Božić planira

-

-

Foto: - / -

I na Badnjak će u većini Hrvatske biti iznadprosječno toplo, u mnogim krajevima čak i toplije nego u srijedu, te vjetrovitije i oblačnije, tijekom dana uz sve češću kišu...
Jačanje južine omogućilo je čak 17 °C u srijedu u Daruvaru i Sisku, te već pomalo uobičajeno - u Komiži, gdje je i temperatura mora 17 °C. A možda je nekima zanimljivo spomenuti i kako je zagrebačkih 14 °C - 5. temperatura zraka na popisu najviših na dan 23. prosinca na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru!?

I na Badnjak će diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo, u mnogim krajevima čak i toplije nego u srijedu, te vjetrovitije i oblačnije, tijekom dana uz sve češću kišu, koja na sjevernom Jadranu i nekim zapadnim krajevima unutrašnjosti zaslužuje i posebno upozorenje.

Još češćih i žešćih upozorenja, i na opasnije meteorološke pojave, bit će tijekom Badnje noći te posebice Božića i blagdana sv. Stjepana - i to ne samo zbog kiše, nego i zbog vjetra - osobito bure na sjevernom Jadranu, kasnije i južnije. U gorju i zbog snijega koji će se zadržavati na tlu. Lepršanja pahulja može biti i u nekim nizinama, i to ne samo sjeverne Hrvatske, nego i u unutrašnjosti Istre te gotovo sigurno u subotu u unutrašnjosti Dalmacije, uz mjestimično stvaranje tanjeg snježnog pokrivača! Uz jaku i olujnu buru pahulje su moguće i gdjegod uz more, pa i na nekim otocima.

U nedjelju u većini krajeva prestanak oborina, barem djelomično razvedravanje i slabljenje bure, ali do kraja dana novo jačenja južine, uz koju će tlak do ponedjeljka navečer padati još izraženije nego tijekom Badnjaka...

Neće biti lako onima koji teško podnose brze i česte promjene vremena...


U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - od 21. prosinca 2020. svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak: južina i iznadprosječna toplina, te sve češća kiša

Tomislav Kozarić, dipl. ing. : "U četvrtak će na istoku Hrvatske oblaka biti više nego u srijedu, a uz jače naoblačenje potkraj dana sa sjeverozapada stiže kiša. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak. Najviša temperatura i do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, razmjerno vjetrovito i također toplije nego uobičajeno za doba godine. Iako malo kiše može pasti već poslijepodne, glavnina će biti na Badnju večer i u božićnoj noći. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak. Najniža temperatura od 6 do 9 °C.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu vrijeme će biti najnepovoljnije. Pretežno oblačno, povremeno kiša, osobito u drugom dijelu dana. A oborina će na širem riječkom području i u Gorskome kotaru lokalno biti i obilnija. Usto, puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Temperatura većinom između 10 i 15 °C, u gorju ujutro malo niža.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše, većinom u unutrašnjosti. Puhat će umjereno, prema otvorenom srednjeg Jadrana do jako jugo uz umjereno valovito more. Najviša temperatura od 11 °C u Zagori do 16 °C na otocima.

Badnjak na jugu Hrvatske također umjereno i pretežno oblačan uz mjestimičnu slabu kišu, te umjereno jugo. Potkraj dana jugo u jačanju uz umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 7 °C u zaobalju do 12 °C na obali, a dnevna od 14 do 16 °C."

Tijekom Božića promjena, ali u nedjelju opet južina...

"Na Božić u unutrašnjosti povremeno kiša, ali i okretanje vjetra na sjeveroistočni, uz postupni pad temperature zraka. Pritom će u gorju kiša prijeći u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. U subotu snijeg još osobito u Lici, a uz kišu bit će ga i u unutrašnjosti Dalmacije i Slavoniji, dok se na sjeverozapadu očekuje smanjenje naoblake. U nedjelju prestanak vjetra i razvedravanje, te ujutro prilično hladno, pogotovo u gorju.

Na Jadranu u iduća dva dana prevladavat će oblačno i povremeno s kišom, na sam Božić moguće i grmljavinom, te mjestimice obilnijim pljuskovima. Umjereno do jako jugo i jugozapadnjak okrenut će na jaku, podno Velebita i olujnu buru, uz zahladnjenje. Pritom su na blagdan sv. Stjepana snježne pahulje moguće gdjegod i na obali. U nedjelju razvedravanje i slabljenje bure.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!