09:39 / 27.10.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Južina prestaje, ali "dobro" vrijeme mnogima ostaje

-

-

Foto: - / -

U nastavku će tjedna biti stabilnije, na Jadranu čak i pretežno sunčano, ali na kopnu uz još dosta oblaka, u četvrtak mjestimice i malo kiše. Naravno, valja računati i na čestu maglu, osobito ujutro...
"Srijeda donosi smirivanje vremena, na Jadranu uz sjeverozapadnjak i buru.", najavljuje dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a u HRT-ovim emisijama "Vrijeme" i dodaje: "Sljedećih će dana biti uglavnom suho vrijeme, uz dosta sunčanih sati, osobito na Jadranu, te i dalje uz mnogima ugodnu temperaturu zraka. No, četvrtak će u unutrašnjosti ponovno biti promjenjiviji, uz mogućnost za ponegdje malo kiše, većinom na istoku."

U nastavku slijedi njezina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

Ovih je dana možda korisno podsjetiti i na tekst o pomicanju sata, koji je prije 2 godine napisao Jurica Miljak, dipl. ing., meteorolog PMC-a DHMZ-a, kao i na tekst istog autora iz 2016. godine, o zabludi o "zimskom" računanju vremena.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Srijeda: većinom suho i barem djelomice sunčano

dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu će na istoku unutrašnjosti biti svježije nego u utorak, uz dosta oblaka, ponegdje i veći dio prijepodneva, a ujutro će biti i magle jer će vjetar gotovo sasvim izostati.

Bez vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također dan početi često s maglom ili niskim oblacima, a kasnije će se naoblaka stanjivati i sunčanih će razdoblja biti sve više. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

U gorju također ujutro ponegdje niski oblaci i magla, potom djelomice sunčano, a tek rijetko će se niska naoblaka zadržavati i cijelo prijepodne. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadni vjetar.

U Dalmaciji jutro umjereno oblačno, ponegdje i oblačnije, posebno na otvorenom moru uz mogućnost za malo kiše, a potom pretežno sunčano. S umjerenim, na otvorenom moru i umjereno jakim sjeverozapadnjakom more će biti malo i umjereno valovito. Temperatura zraka u popodnevnim satima od 19 do 21 °C, a jutro svježije nego u utorak.

Promjenljive će naoblake ujutro biti i na jugu Hrvatske, uz mjestimičnu kišu gdjegdje na udaljenijim otocima. Veći dio dana pretežno sunčano uz povremenu umjerenu naoblaku i sjeverozapadni vjetar."

U nastavku tjedna na Jadranu većinom sunčano, ali na kopnu...

"U nastavku tjedna na Jadranu prevladavajuće sunčano vrijeme, tu i tamo uz više oblaka, vjerojatnije u petak, kada će ujutro duž obale biti i umjerene bure. Temperatura zraka za većinu ugodna za doba godine, a u zavjetrinama i na suncu mamit će one odvažne i na kupanje.

Jesensko, prevladavajuće suho i razmjerno toplo vrijeme, obilježit će kraj listopada i u unutrašnjosti. Ujutro treba računati na maglu, a uz promjenljivu naoblaku bit će i sunčanih sati i ponegdje malo kiše, uglavnom na istoku u četvrtak te ponovno u subotu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!