17:07 / 22.12.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Južina jača do Badnjaka pa na Božić promjena jaka

-

-

Foto: - / -

I najnovije prognoze "potvrđuju" stare - u srijedu i četvrtak slijedi još izraženija južina, iznadprosječna toplina te sve češća i obilnija kiša, pa tijekom Božića promjena!
I najnovije prognoze "potvrđuju" stare - u srijedu i četvrtak slijedi još izraženija južina, iznadprosječna toplina te sve češća i obilnija kiša, pa tijekom Božića uz zahladnjenje ponegdje i snijeg, uz snježni pokrivač uglavnom u gorju. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana većinom jaka bura, često i olujna, na udare mjestimice vjerojatno orkanska, koja snježne pahulje može donositi i do nekih otoka, a južnije će još će puhati jugo i južni vjetar.

Za vikend dodatni pad temperature, većinom još i oborine, osobito u subotu, pri čemu će snijeg vjerojatno padati i u unutrašnjosti Dalmacije, a uz jaku i olujnu buru uzduž cijeloga Jadrana pahulja bi moglo biti i uz more...

Početkom posljednjeg tjedna ove godine raste vjerojatnost za novu južinu i zatopljenje...

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - od 21. prosinca 2020. svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu promjenjivo i razmjerno toplo, uz južinu, ponegdje i malo kiše...

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u srijedu ujutro je u Slavoniji, Baranji i Srijemu maguća magla, a zatim je, uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar, vrlo velika vjerojatnost za sunčana razdoblja. Jutarnja temperatura zraka između 3 i 5 °C, a najviša dnevna između 10 i 13 °C.

Podjednako toploo pa čak i još malo toplije bit će u središnjoj Hrvatskoj. U prvom dijelu dana oblačnije, ujutro ponegdje s maglom, a poslijepodne će biti sunčanih razdoblja, uz umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak.

Povremeno jakog jugozapadnjaka može biti i u gorju, uz pretežno oblačno vrijeme, mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Oblačno s povremenom kišom bit će i na sjevernom Jadranu, gdje će puhati slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, a more će biti samo malo valovito. Jutarnja temperatura zraka u gorju od 1 do 5 °C, a najviša dnevna oko 10 °C. Na Jadranu uglavnom između 10 i 15 °C.

I u Dalmaciji i dalje razmjerno toplo, a uz promjenljivu naoblaku malo kiše može pasti na sjeveru te u unutrašnjosti. Vjetar uglavnom slab, a more mirno ili malo valovito.

Djelomice sunčano i najtoplije na jugu Hrvatske, uz slab vjetar i poslijepodnevnu temperaturu uglavnom između 13 i 16 °C."

Na Badnjak još jača južina pa promjena...

"Badnjak će obilježiti iznadprosječna toplina te sve više oblaka uz kišu najprije u gorju, a do navečer i drugdje. Nakon razmjerno toplog božićnog jutra, uz pad temperature zraka kiša će u gorju prijeći u snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. U subotu osjetno hladnije, uz povremene oborine, uglavnom snijeg.

Na Jadranu će u četvrtak jačati jugo i jugoistočnjak, a u petak će okrenuti na buru, jaku i olujnu, koja će se u subotu proširiti na cijelu obalu. Nakon mjestimične kiše na Badnjak, na Božić snijega nošenog jakim vjetrom može biti na sjevernom dijelu, a u subotu i u Dalmaciji.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!