18:59 / 01.12.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Još i u četvrtak zime traje atak

-

-

Foto: - / -

I u četvrtak će u dijelu Hrvatske biti pravi zimski ugođaj tijekom kojega nije dobro zanemarivati upozorenja na opasne vremenske pojave...
I u četvrtak će u dijelu Hrvatske biti pravi zimski ugođaj tijekom kojega nije dobro zanemarivati upozorenja na opasne vremenske pojave - snijeg i poledicu, inače će biti još zastoja i drugih prometnih nevolja...

Probleme će prouzročiti i mjestimice olujan vjetar i obilna kiša, osobito u južnijim krajevima. Gdje je i kakvo stanje s vremenom i prometom - može se u svako doba dana saznati u
HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

U petak u većini Hrvatske barem djelomično smirivanje vremena i porast temperature, ali već do kraja dana novo jačanje južine, zatim i još osjetnije zatopljenje, pa u novome tjednu većinom manje toplo nego za vikend. Pritom će promjenjivije i vjetrovitije, uz češću kišu biti na Jadranu i područjima uz njega...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

I u četvrtak još snijeg, kiša, poledica, jugo...

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj mjestimice biti kiše koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom, a vjerojatnost za to najveća je u zapadnoj Slavoniji, i to u noći i ujutro. Danju povremeno slaba kiša uz najvišu temperaturu od 2 do 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj je uz snijeg i velika vjerojatnost za kišu koja se smrzava na tlu, osobito u prvom dijelu dana, pa valja biti oprezan i na kolnicima i na nogostupima. Temperatura zraka uglavnom od -2 do 2 °C.

U gorju je uz snijeg također velika vjerojatnost i za kišu koja se smrzava i stvara poledicu. Na sjevernom Jadranu oborine će prema kraju dana postupno prestati, a naoblaka se može mjestimice i raskinuti. U noći i ujutro još će puhati jaka bura koja će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u gorju od -3 do 2 °C, na Jadranu ujutro od 3 do 7 °C, danju između 7 i 10 °C.

Na srednjem Jadranu još će u početku puhati umjereno i jako jugo koje će oslabjeti i okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Bit će kišovito, uz mjestimice obilnije oborine, te temperaturu zraka između 10 i 15 °C, u unutrašnjosti Dalmacije od 5 do 10 °C.

Jakog i olujnog juga te obilne kiše, moguće i izraženijih pljuskova i grmljavine bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. More valovito i jače valovito, a temperatura zraka između 10 i 15 °C."

Od petka toplije, uz jačanje južine i promjenjivo vrijeme

"Malo kiše ponegdje na kopnu još može biti u petak, a za vikend najprije sunčanije, potom u nedjelju ponovno kiša, te osjetno toplije. Pritom će puhati umjeren jugoistočnjak, koji u nedjelju osobito na istoku može biti i jak.

Na Jadranu će sljedećih dana uz promjenljivu naoblaku gotovo posvuda biti kiše. Bit će i vjetrovito, uz umjereno i jako jugo, koje će potkraj nedjelje na sjevernom dijelu okrenuti na buru.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!