11:33 / 28.10.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Jača anticiklona, al' kiša još posvuda ne pada s trona

-

-

Foto: - / -

Slijedi stabilnije razdoblje, na Jadranu i prevladavajuće sunčano, ali na kopnu uz ponegdje dugotrajnu maglu i niske oblake...
Jačanje djelovanja prizemne anticiklone - polja povišenoga tlaka - sve više stabilizira atmosferu iznad južnih dijelova Europe, ali se sjevernije premještaju frontalni poremećaji s vlažnim i po visini nestabilnim zrakom.
Stoga će na Jadranu sljedećih dana prevladavati sunčano, uz samo prolazno ponegdje više oblaka uglavnom u četvrtak, a u nedjelju i ponedjeljak dokaz stabilnog jesenskog vremena bit će i mjestimična magla.
U kopnenom će području biti znatno maglovitije i oblačnije, uz mogućnost slabe kiše osobito tijekom četvrtka, te još samo ponegdje u sjevernim krajevima u petak.

O magli i niskim oblacima ovisit će i temperatura zraka, posebice najviša dnevna, koja će uz više sunčana vremena biti čak i viša od prosječne za kraj listopada i početak studenoga, posebice tijekom vikenda.


U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

Ovih je dana možda korisno podsjetiti i na tekst o pomicanju sata, koji je prije 2 godine napisao Jurica Miljak, dipl. ing., meteorolog PMC-a DHMZ-a, kao i na tekst istog autora iz 2016. godine, o zabludi o "zimskom" računanju vremena.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Četvrtak: većinom suho, na Jadranu i sunčano, na kopnu česta magla

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno i znatno oblačno, ponegdje s maglom koja može biti dugotrajna. Poneka je kap kiša moguća mjestimice od sredine dana, ponajprije u predjelima uz Dravu i Dunav. Temperatura ujutro oko 8 °C, a najviša dnevna 15, 16 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj dosta oblaka, mjestimice uz sunčana razdoblja. Jutarnja magla ponegdje se može zadržati i dulje, a osobito u najsjevernijim krajevima sredinom dana i popodne ponegdje malo kiše. Temperatura će od jutarnjih 5 do 8 °C danju porasti do vrijednosti između 13 i 15 °C.

Podjednako se predviđa i u gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu najniža biti između 8 i 14 °C, a najviša od 18 do 20 °C. Pritom na moru djelomice sunčano, a u gorju poslije jutarnje magle ponegdje sunčana razdoblja. Puhat će na obali i otocima slaba i umjerena bura u noći i ujutro te opet navečer, a danju sjeverozapadnjak.

Sjeverozapadni vjetar puhat će i na srednjem Jadranu, na otvorenom moru ponegdje i jak, uz umjereno valovito i valovito more. Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije ujutro magla. Najviša dnevna temperatura od 18 do 22 °C.

Razmjerno toplo bit će i na jugu naše domovine, također uz sjeverozapadni vjetar, na otvorenome i jak. Osim na sunce i vedrinu, povremeno treba računati i na umjerenu naoblaku, posebice popodne i navečer."

Sljedećih dana razmjerno stabilno, ali posvuda ne i sunčano

"U danima koji slijede nema značajnije promjene. I dalje uglavnom suho, ali na kopnu uz dosta oblaka, posebno niskih, te uz maglu koja u pojedine dane u nekim predjelima neće biti samo jutarnja. Temperatura zraka vjerojatno će malo porasti, no ovisit će o trajanju magle, odnosno o razvedravanju.

Na Jadranu većinom sunčano uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadni te jugozapadni vjetar. U dane vikenda pak moguća je magla na sjevernom dijelu Jadrana. Zadržat će se toplo.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!