Iako toplina ne bi smetala, evo nam i hladnog vala

14.01.2021.

18:10

Autor: Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

U nastavku ovoga tjedna i početkom novoga prevladavat će suho, pa i barem djelomice sunčano, ali i osjetno hladnije nego prošlih dana.
Premda će i sljedećih dana uz djelomice sunčano vrijeme biti mjestimičnih naleta snježnih oborina - za mnoge je glavna vijest hladnoća, koja bi nekima mogla prouzročiti i tegobe, posebice onima koji su izvan svojih domova.

Temperaturni "minusi" bit će česti - čak i na većini Jadrana, te još veći nego prošlih dana, ponegdje na kopnu i cjelodnevni, a tijekom noći i jutra i dvoznamenkasti, ne samo u gorju.

Stoga su stručnjaci
DHMZ-a za mnoga područja objavili umjerenu opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje, a za neka područja čak i veliku, osobito u nedjelju i ponedjeljak.

No, to ne treba čuditi jer ćemo imati
jedno od hladnijih razdoblja ove zime, s temperaturom zraka posvuda nižom od prosječne, a ponegdje će, kao primjerice na Jadranu, najviša dnevna temperatura biti samo oko prosječne najniže jutarnje za sredinu siječnja.

Srećom, iako će biti prilično niska, temperatura zraka i dalje će biti osjetno viša od znanih "negativnih temperaturnih rekorda". Izdržite!
Južina i osjetno zatopljenje stižu sljedeći tjedan.

U nastavku slijedi u četvrtak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U petak većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, ali razmjerno hladno


U istočnoj će Hrvatskoj, osobito u Podunavlju, na spomendan njegove mirne reintegracije dodatni osjećaj hladnoće prouzročiti slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, uz koji će se mnogima činiti i hladnije od ujutro najniže temperature oko -7 °C, poslijepodne 1, 2 °C. Bit će većinom suho, uz promjenjivu naoblaku.

I u središnjoj Hrvatskoj i oblaci i sunce, uz koje će danju biti oko 2 °C, nakon što će noćna vedrina omogućiti pad temperature na uglavnom oko -8 °C. Vjetar će većinom izostati, a i pahulje, pa će barem to malo pomoći sanaciji štete na Banovini.

Poneki kratkotrajni nalet snijega moguć je u promjenjivo oblačnome gorju, dok će na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu nekima smetati jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima. Jutarnja temperatura u gorju većinom od -13 do -9 °C, u unutrašnjosti Istre oko -7 °C, a uz more od -2 do 2 °C. Poslijepodne od 5 do 8 °C, u gorju oko -2 °C.

Opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje postojat će i u Dalmaciji, gdje će biti barem djelomice sunčano, ali uz često umjerenu, ponegdje i jaku buru, pa će more na otvorenome biti i valovito.

Malo mirnije na u petak najmanje hladnom jugu Hrvatske. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme poslijepodne će biti oko 9 °C.

Do ponedjeljka još hladnije, samo rijetko uz oborine

Do ponedjeljka još hladnije, osobito u gorju, uz najnižu temperaturu većinom između -15 i -11 °C, a ni tijekom dana neće biti u "plusu". U ostatku unutrašnjosti ujutro uglavnom između -10 i -5 °C, a uz promjenjivu naoblaku i mjestimične nalete snijega poslijepodne oko 0 °C, u Istri i Dalmaciji od 3 do 5 °C.

Osim pada temperature, ujutro često samo na oko -1 °C, na Jadranu će osjećaj hladnoće pojačavati i bura, u većini mjesta vjerojatno najjača u subotu. No dojam vremena vjerojatno će mnogima barem malo poboljšavati mnogobrojni sunčani sati, osobito u subotu. Od nedjelje slijede prolazna naoblačenja uz mogućnost slabih oborina.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!