18:17 / 29.12.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I zbog vremena evo stresa, ali ne kao zbog potresa

Prognoza temperature i oborine za Petrinju, Sisak i okolicu za srijedu, iz emisije "Dobro jutro, Hrvatska", 30. 12. 2020.; pripremio Krunoslav Mikec

Prognoza temperature i oborine za Petrinju, Sisak i okolicu za srijedu, iz emisije "Dobro jutro, Hrvatska", 30. 12. 2020.; pripremio Krunoslav Mikec

Foto: - / -

Sanaciju posljedica mnogobrojnih potresa sljedećih će dana dodatno otežavati povremena kiša. No, barem će temperatura zraka biti viša od prosječne za ovo doba godine...
Premda bismo svi željeli - ne vidi se kraj ni ovom razdoblju iznimne seizmičke aktivnosti u Hrvatskoj i bližoj okolici, a ni promjenjivom vremenu u meteorološkom smislu.

Sanaciju posljedica mnogobrojnih potresa sljedećih će dana dodatno otežavati povremena kiša, koja će i dalje češća i obilnija biti na Jadranu i područjima uz njega. Ponegdje u gorju povremeno će padati i snijeg, a poneka pahulja posljednjeg dana ove godine moguća je i u nekim nizinama - u središnjoj Hrvatskoj uglavnom prijepodne, a na istoku i kasnije.

Temperatura zraka bit će uglavnom viša od prosječne za ovo doba godine, štoviše, većinom i znatno viša - ali ipak u kontinentalnom području valja računati na "minuse" tijekom novogodišnje noći, kada će i južina na Jadranu malo popustiti. No, već u prvim danima 2021. ponovno će biti često jakog juga, mjestimice vrlo vjerojatno i olujnoga...

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu razmjerno toplo, uz povremene oborine, na Jadranu i južinu...

dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku Hrvatske u srijedu promjenjivo, mjestimice i pretežno oblačno, uz povremenu kišu, češću prijepodne. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, a najviša dnevna između 8 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također će biti mjestimične kiše, ali i duljih suhih razdoblja, pa i sunčanih. No dnevna temperatura zraka bit će većinom niža nego u utorak.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu, u višem gorju susnježicu i snijeg. Poslijepodne će oborina biti prostorno i količinski manje. U gorju će puhati do umjeren jugozapadnjak, a na sjevernom će Jadranu jugozapadnjak slabjeti i okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji vrlo promjenjivo uz čestu kišu, ponegdje i grmljavinu te obilnije pljuskove. Jak i vrlo jak južni vjetar okretat će na jugozapadni, potom u sjevernom Dalmaciji i na sjeverozapadni, uz obalu sjeverni vjetar i buru. More će biti umjereno valovito i valovito.

Prema otvorenom moru na jugu Hrvatske prijepodne i jače valovito. Na krajnjem jugu prevladavat će vjetrovito i oblačno vrijeme s povremenom kišom, lokalno vjerojatno i više od 50 litara po četvornom metru."

I dalje promjenjivo i razmjerno toplo, većinom uz južinu te povremene oborine

"Na Silvestrovo stiže kratki predah od južine, pri čemu će na Jadranu jačih pljuskova biti još u Dalmaciji, osobito prijepodne. Početak nove godine ponovno u znaku južine te povremene kiše pa će i temperatura zraka ponovno porasti.

Četvrtak će u kopnenom području početi oblačnim vremenom i povremenom kišom, u gorju snijegom, a uz pad temperature susnježice i snijega nakratko može biti i u nekim nizinama. Popodne će se sa zapada djelomice razvedriti te će Silvestarska noć biti hladna i u većini krajeva bez oborina. U petak ponovno sve oblačnije - prvo u gorju, prema večeri i drugdje, uz južni i jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!