01:03 / 26.12.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I zadnje nedjelje u godini "nevrijeme" probleme čini

-

-

Foto: - / -

I u nedjelju će mjestimični snijeg, kiša te pogotovo još prijepodne pretežno jaka i olujna bura, na jugu poslijepodne jugo - otežavati, gdjekad i onemogućavati prometovanje na Jadranu i područjima uz njega...
I u nedjelju će mjestimični snijeg, kiša te pogotovo još prijepodne pretežno jaka i olujna bura, na jugu poslijepodne jugo - otežavati, gdjekad i onemogućavati prometovanje na Jadranu i područjima uz njega, dok će u sjevernijim krajevima prevladavati suho, ali prohladno, uz mjestimičnu poledicu te slabiji vjetar nego u subotu.

Tlak zraka počet će naglo i osjetno padati, a potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak jačat će jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo. Biometeorološke prilike osjetno će se pogoršavati. Uz južinu će temperatura zraka ponovno porasti, pa će posljednji dani ove godine u većini Hrvatske biti iznadprosječno topli. I pritom promjenjivi, s povremenom kišom, češćom na Jadranu i područjima uz njega, gdje su mogući i obilniji pljuskovi, a ponegdje u gorju padat će i snijeg. Kombinacija česte i obilne oborine te jakog, gdjekad i olujnog juga i južnog vjetra, prolazno i jugozapadnoga pridonijet će povremenom plavljenju mnogih riva...

Novi rekordi u oborini, vjerojatno i temperaturi

Uz sve to je gotovo sigurno kako ćemo sljedećih dana zabilježiti i nove rekorde u količini oborine, barem u Pazinu, Poreču i Splitu, gdje do ekstremno kišovitog prosinca nedostaje manje od 10 litara kiše po četvornome metru, a možda i još mjestimice... Kao da priroda teži ravnoteži pa želi nadoknaditi sušu prošlih mjeseci?! I dok će to djelomično i uspjeti, po temperaturi će ova godina u većini Hrvatske biti među 6 najtoplijih u povijesti, na Jadranu vrlo vjerojatno i među 3 najtoplije, čemu će pridonijeti i ponegdje vjerojatno rekordno topli prosinac... No, o tome detaljnije uskoro...


U nastavku pak slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - od 21. prosinca 2020. svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju smirivanje, ali u početku još olujan vjetar i oborine

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno, mjestimice uz mogućnost slabog snijega, uglavnom u Posavini i zapadnoj Slavoniji. Temperatura zraka bit će između -2 i 3 °C.

Uglavnom suho te pretežno oblačno bit će u središnjoj Hrvatskoj. Uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar bit će hladno, uz temperaturu između -3 i 1 °C.

Još hladnije jutro bit će u gorskoj Hrvatskoj, a dnevna temperatura također će biti većinom niža od 0 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno sa snijegom, a u Gorskom kotaru poslijepodne se naoblaka može i djelomice raskinuti. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano, ali i dalje vjetrovito. Jaka i olujna bura poslijepodne će slabjeti i prema otvorenome okrenuti na sjeverozapadnjak. U prvom dijelu dana i dalje podno Velebita može biti snijega nošenog jakim vjetrom.

Umjereno do pretežno oblačno bit će u Dalmaciji, povremeno s kišom, a u Zagori u prvom dijelu dana može biti i susnježice. Jaka, na udare i olujna bura također će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. More valovito, na otvorenome i jače valovito, prema večeri u smirivanju na umjereno valovito.

Oblačno, povremeno s kišom, mjestimice moguće i obilnijom, bit će na jugu Hrvatske, uz temperaturu zraka uglavnom između 8 i 12 °C, u unutrašnjosti od 3 do 8 °C. Jaku buru zamijenit će jako jugo."

U novome tjednu promjenjivo, uz južinu i povremene oborine, te opet razmjerno toplo

"U prvoj polovini sljedećeg tjedna na kopnu promjenljivo, povremeno s kišom, a samo je u višem gorju u početku još moguća susnježica i snijeg. Osjetno će zatopliti, a bit će i vjetrovito, početkom tjedna uz umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar.

Na Jadranu sljedećih dana česta kiša, mjestimice i obilna, a bit će i vjetrovito, uz jak i olujan južni vjetar, koji uz osjetni pad tlaka može za posljedicu imati i plavljenje riva. Vjetar će prema sredini tjedna slabjeti. Bit će toplije, i ujutro i danju.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!