18:45 / 01.01.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u subotu meteoneugodnosti

-

-

Foto: - / -

I sljedećih dana promjenjivo i za početak godine razmjetno toplo, uz češće i obilnije oborine, te vjetrovitije vrijeme u južnijim kopnenim krajevima i na Jadranu...
I sljedećih će razmjerno toplih dana u južnijim kopnenim krajevima i na Jadranu biti oblačnije, uz češću kišu, osobito u subotu gdjegod i obilnije pljuskove praćene i grmljavinom, dok će u sjevernijim hrvatskim krajevima biti više suha i sunčana vremena, ujutro i mjestimične magle.

Dodatne nevolje na Jadranu i uz njega prouzročit će i povremeno jako jugo, posebice u subotu ponegdje i olujno, a u utorak na sjevernom dijelu mjestimice i bura.

Susnježica i snijeg do utorka će povremeno padati u gorju, ponajprije višem, a zatim se, uz hladnije vrijeme, povećava vjerojatnost povremenog lepršavanja pahulja i u nizinama.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu toplije, ali na Jadranu i uz njega vjetrovito i kišovito...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu najviše suha i sunčana vremena. Mjestimice malo kiše može pasti potkraj dana. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, a najviša dnevna od 10 do 12 °C.

Malo niža dnevna temperatura zraka, od 7 do 10 °C, te viša jutarnja, od 0 do 2 °C - bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, osobito poslijepodne i navečer. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo i pretežno oblačno s kišom, mjestimice vjerojatno i obilnijim pljuskovima. U višem gorju moguća je susnježica i snijeg. Puhat će umjereno i jako jugo, mjestimice i olujno. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 8 i 11 °C. Najviša dnevna od 4 do 8 °C, na moru između 11 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenom moru i olujno, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom između 10 i 16 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo oblačno vrijeme, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, osobito u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno i jako jugo."

I dalje promjenjivo, uz južinu i povremene oborine...

"U nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti umjereno i znatno oblačno, ponegdje uz malo kiše, a u najvišem gorju mjestimice može pasti i malo snijega. U utorak uglavnom suho i djelomice sunčano. Od nedjelje temperatura zraka u postupnom padu.

Na Jadranu idućih dana promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, mjestimice vjerojatno i obilnijih pljuskovima. Puhat će umjereno, u nedjelju u početku i jako jugo, koje će postupno oslabjeti. Temperatura zraka u manjem padu.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!