17:50 / 21.11.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u nedjelju s burom sraz, uz još češći jutarnji mraz

-

-

Foto: - / -

I u nedjelju većinom sunčano, ali u unutrašnjosti tek nakon magle i niske naoblake, ponegdje i dugotrajne. Jaka bura puhat će još uglavnom ujutro. Temperatura zraka bit će većinom malo niža od prosječne, osobito ujutro, kada će mraz na kopnu biti česta pojava, a mjestimice je moguć i blizu mora.
I u nedjelju većinom sunčano, ali u unutrašnjosti tek nakon magle i niske naoblake, ponegdje i dugotrajne. Jaka bura puhat će još uglavnom ujutro. Temperatura zraka bit će većinom malo niža od prosječne, osobito ujutro, kada će mraz na kopnu biti česta pojava, a mjestimice je moguć i blizu mora.

I u novome će tjednu biti jutarnjeg mraza, ali većinom slabijeg i ne čestog kao u nedjelju jer će temperatura biti u porastu. I oblaka će biti više nego tijekom vikenda, a mjestimična slaba kiša moguća je uglavnom od ponedjeljka navečer do utorka ujutro, osobito u unutrašnjosti, gdje će ponovno biti česta magla. Umjerena i jaka bura puhat će većinom tijekom utorka i u srijedu ujutro...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nedjelja: stabilno, na kopnu česta magla i mraz

dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku unutrašnjosti u nedjelju promjenjiva naoblaka, no bit će duljih sunčanih razdoblja, a ujutro ponegdje i magle. Jutro će biti hladno, uz najnižu temperaturu od -6 do -3 °C, a najviša dnevna bit će između 5 i 7 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj treba naglasiti jutarnju hladnoću, vrlo rijetko i maglu, nakon čega će uz obilje sunčanog vremena temperatura porasti na vrijednosti između 5 i 7 °C. Vjetar će biti slab, samo prema večeri na sjeverozapadu ponegdje do umjeren južni i jugozapadni.

Prevladavajuće sunčano, često i sasvim vedro bit će i u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje će još ujutro bura mjestimice biti jaka, posebice podno Velebita. Poslijepodne će vjetar uglavnom biti slab pa će i more biti u daljnjem smirivanju. Mraza će biti u gorju i unutrašnjosti Istre, no ne može se isključiti ni mogućnost za slab mraz pri tlu i ponegdje duž obale.

Prohladno će jutro biti i u Dalmaciji, gdje je također mraz vjerojatan u unutrašnjosti, a mjestimice ga pri tlu u zavjetrinama može biti i bliže obali. Bura će također prijepodne sasvim oslabjeti pa će popodnevna temperatura biti viša od današnje.

I na krajnjem jugu Hrvatske sunčano, uz ujutro mjestimice umjerenu do jaku buru. Temperatura zraka ujutro od 3 °C u unutrašnjosti do 9 °C ponegdje na obali i otocima, a najviša dnevna oko 15 °C."

U novome tjednu oblačnije, uz porast temperature, ali...

"U prvoj će polovini tjedna na Jadranu biti promjenjive naoblake, no većinom će biti barem djelomice sunčano. Uz prolazno naoblačenje s ponedjeljka na utorak mala je vjerojatnost za mjestimice malo kiše. Ponovno će zapuhati umjerena i jaka bura. Temperatura zraka uglavnom u blagom porastu.

U unutrašnjosti će također od ponedjeljka biti više oblaka, no i dalje uz sunčana razdoblja. Vjerojatnost za dugotrajniju maglu povećava se sredinom tjedna, od srijede. Također će na prijelazu s ponedjeljka na utorak biti moguće slabe i rijetke oborine. Vedra noć ili uz tek malo oblaka te slab vjetar na kopnu za posljedicu će imati i nižu temperaturu pa će posvuda na kopnu biti jačeg mraza.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!