I nebo se "zatvara", ali uskoro i "otvara"

27.11.2020.

10:36

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak, dipl. ing., u emisiji "Vrijeme", u petak nakon Dnevnika u 12 sati

Tomislava Hojsak, dipl. ing., u emisiji "Vrijeme", u petak nakon Dnevnika u 12 sati

Foto: - / -

Sljedećih će dana vrijeme biti znatno promjenjivije nego prošlih.
Sljedećih će dana vrijeme biti znatno promjenjivije nego prošlih. Pritom će u južnijim hrvatskim krajevima i u gorju za vikend biti oblačnije nego prije, ali u nizinama sjeverne Hrvatske sunčanije, i to već ponegdje u nedjelju, te gotovo posvuda u ponedjeljak.

No prije tog razvedravanja u većini će područja biti i uglavnom slabih oborina - najprije rosulje i kiše, pa u subotu navečer i početkom nedjelje mjestimice i malo snijega, osobito u gorju. I vjetar će biti zamjetan - u subotu većinom jugo na Jadranu, pa u nedjelju i ponedjeljak često jaka bura, ponegdje i olujna, a na kopnu umjeren do jak sjeveroistočnjak.

Stabilizacija vremena početkom novoga tjedna vjerojatno će biti samo kratkotrajna jer su već od srijede moguće nove oborine i jačanje vjetra, a i atmosferski tlak zraka vjerojatno će se nakon dugo vremena spustiti ispod prosječnih 1013 hPa.

Valja upozoriti i na ne samo zadržavanje razmjerno hladnog vremena za kraj studenoga i početak prosinca u nizinama sjeverne Hrvatske, nego će i u većini ostalih krajeva od ponedjeljka do petka biti osjetno hladnije nego prošlih dana...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

U subotu jugo, ponegdje kiša, u noći na nedjelju u gorju i snijeg...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu u istočnoj Hrvatskoj podjednako kao u petak - tmurno i oblačno. Mjestimice će biti i magle, a povremeno je moguća i slaba rosulja, navečer i slaba kiša, uglavnom u Posavini. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 2 °C, a najviša dnevna između 3 i 5 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz cjelodnevno zadržavanje niskog oblačnog sloja te mjestimičnu maglu, a povremeno će biti i slabe rosulje. Prema večeri mjestimice kiša.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima većinom oblačno, već prijepodne uz obalu ponegdje s kišom. Poslijepodne kiša i drugdje, a prema večeri, uz osjetan pad temperature zraka, u gorju je moguća susnježica i snijeg. Puhat će slabo do umjereno jugo, a prema večeri će uz obalu zapuhati bura. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 1 °C, na moru između 5 i 10 °C. Najviša dnevna od 5 do 7 °C, uz obalu između 12 i 14 °C.

U Dalmaciji u početku sunčanije, zatim postupno sve oblačnije, prema večeri mjestimice i kiša. Puhat će umjereno jugo, prema otvorenome moru mjestimice i jako, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 2 °C, na moru između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Za kraj studenoga ugodno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz najviše suhog i sunčanog vremena, ali potkraj dana je ponegdje moguća kiša, i to uglavnom na otocima i prema otvorenome moru. Puhat će slabo do umjereno jugo."

U nedjelju djelomično razvedravanje, ali...

"U nedjelju u unutrašnjosti postupno smirivanje, u sjevernim krajevima i djelomično razvedravanje, ali će još ujutro i prijepodne mjestimice biti kiše, u gorju susnježice i snijega, uz mogućnost tanjeg snježnog pokrivača. Početkom tjedna djelomice sunčano, ali potkraj utorka uz postupno sve više oblaka. U nedjelju umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a zatim vjetar uglavnom slab. U ponedjeljak i utorak ujutro mraz, a dnevna temperatura bez veće promjene.

Na Jadranu u nedjelju postupno razvedravanje, ali u Dalmaciji još u početku mjestimice kiša. Početkom tjedna barem djelomice sunčano, ali u utorak prema kraju dana na sjevernom dijelu naoblačenje, ponegdje uz mogućnost kiše. U nedjelju će puhati jaka i olujna bura, koja će u ponedjeljak oslabjeti, a u utorak vjetar većinom slab.", prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!