23:19 / 24.11.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I nakon svete Kate, neke oblaci, neke sjene prate

-

-

Foto: - / -

U većini nizina unutrašnjosti i dalje oblačno i maglovito, ponegdje uz izmaglicu, rosulju i slabu kišu, moguće i inje. Na Jadranu i područjima uz njega do subote će biti mnogima "optimističnije", uz sunčane sate i dijelove nebeskog plavetnila, ali...
Osim zbog kojekakvih vijesti, za mnoge depresivnom ugođaju u većini nizina kopnene Hrvatske i sljedećih će dana pridonositi oblačno i maglovito vrijeme, ponegdje uz izmaglicu, rosulju i slabu kišu, moguće i inje. Na Jadranu i područjima uz njega do subote će biti mnogima "optimističnije", uz sunčane sate i dijelove nebeskog plavetnila, ali i sve mnogobrojnije oblake, gdjegod i maglu, osobito na sjevernom Jadranu, gdje je u subotu moguća mjestimična kiša. Pritom će nekima vjerojatno smetati i subotnje jačanje juga.

U posvuda oblačniju nedjelju kiša je moguća diljem Hrvatske, osobito na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju je velika vjerojatnost i snijega. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu i jaka i olujna bura, koja će se tijekom ponedjeljka vjerojatno proširiti na cijeli Jadran i pridonijeti razvedravanju...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

I četvrtak stabilan, ali ne posvuda i sunčan...

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačan s maglom, mjestimice moguće i s rosuljom. Malo se sunca sredinom dana i poslijepodne može pojaviti u gorskim područjima. Temperatura zraka ujutro oko 0 °C, a danju će porasti do 3, 4 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također tmurno i maglovito vrijeme. Ponegdje može biti rosulje, a ujutro uz "negativnu" temperaturu i mraza. Niski bi se oblačni sloj od sredine dana mogao u nekim predjelima stanjiti pa i raskinuti.

Magla ujutro i u gorju te u unutrašnjosti Istre, a moguća je i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će četvrtak biti oblačniji od srijede. Vjetar uglavnom slab, samo će ponegdje u Gorskom kotaru zapuhati umjeren jugozapadnjak. Temperatura danju između 12 i 15 °C na sjevernom Jadranu, u gorju od 2 do 6 °C, mjestimice moguće i malo viša. Ujutro treba računati na mraz u gorskim područjima.

Jutro hladno i u unutrašnjosti Dalmacije, a najviša dnevna temperatura kao i na obali i otocima srednjeg Jadrana - od 13 do 17 °C. Prevladavat će sunčano, ponegdje u Zagori s jutarnjom maglom. Vjetar slab te će more biti mirno ili malo valovito.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje bi ipak u drugom dijelu dana na otvorenom moru trebao zapuhati umjeren sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 15 do 18 °C uz obilje sunca."

I u petak bez veće promjene, pa...

"Oblaci, magla i mjestimična rosulja u kopnenom će području biti i sljedećih dana. U subotu će u porasti vjerojatnost za kišu u Lici i Gorskom kotaru, a u većinom oblačnu nedjelju i u ostalim predjelima. Pritom u drugom dijelu nedjelje uz sjeverac i zahladnjenje neće biti iznenađenje ako u višim područjima bude susnježice i snijega.

Na Jadranu u petak oblačnije na sjevernom dijelu, a u dane vikenda i drugdje, uz povremenu kišu. Zapuhat će u subotu jugo koje će jačati te u nedjelju okrenuti na jaku buru, najprije na sjevernom Jadranu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!