22:31 / 18.10.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I na Svjetski dan jabuka nekima nevolja, muka

-

-

Foto: - / -

I u nastavku će tjedna prevladavati sunčano, uz porast dnevne temperature zraka, ali će u utorak ujutro još biti prilično svježe, na kopnu često uz mraz pri tlu. U prometu je nužan oprez i zbog magle.
I u nastavku će radnog dijela ovoga tjedna prevladavati suho i sunčano, ali do srijede još uz čestu, ponegdje i dugotrajnu maglu, osobito po nizinama unutrašnjosti. U utorak će ona još onemogućavati znatniji porast dnevne temperature zraka, a i mraz će biti češći i žešći nego u ponedjeljak. No, s jačanjem jugozapadnjaka, na Jadranu i juga, u srijedu poslijepodne u većini će Hrvatske biti oko 20 °C, a i jutarnji će mraz po unutrašnjosti vjerojatno biti rjeđi i slabiji nego u utorak. Malo kiše mjestimice može pasti uglavnom u Istri i na širem riječkome području.

U razmjerno vjetroviti četvrtak i petak još toplije, a tijekom oblačnijeg i ponovno kišovitijeg vikenda u većini će krajeva osvježiti, posebice u nedjelju, kada će na sjevernom Jadranu vjerojatno zapuhati bura.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Utorak: većinom sunčano i toplije, ali na kopnu ujutro uz čestu maglu, ponegdje i mraz

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom sunčano, ujutro s mjestimičnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, uz najvišu dnevnu temperaturu od 15 do 17 °C. Jutro razmjerno hladno s temperaturom između 0 i 4 °C, pa je moguć mraz.

Mraza mjestimice i u središnjoj Hrvatskoj. Uz obilje sunca tijekom dana najviša dnevna temperatura bit će od 15 do 17 °C. No, kao i i u ponedjeljak, u nekim krajevima treba računati na maglu koja se može dulje zadržati, pa temperatura neće znatnije porasti.

U gorju i na sjevernom Jadranu zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak, samo će ujutro mjestimice na obali biti bure. Pritom većinom sunčano, u unutrašnjosti Istre te osobito u kotlinama Like s jutarnjom i prijepodnevnom maglom. Poneka je kap kiše u noći moguća u Istri, a od sredine dana na širem riječkom području. Najviša temperatura od 13 do 16 °C, na moru između 17 i 20 °C. U gorju ujutro opet može biti mraza.

U Dalmaciji sunčano, nerijetko i potpuno vedro, u unutrašnjosti ujutro mjestimice uz moguću maglu. Dnevna temperatura od 18 do 22 °C. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren zapadni i jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni, a ujutro uz obalu mjestimice i bura.

Nakon jutarnje slabe do umjerene bure, danju će na krajnjem jugu Hrvatske također puhati sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Dan će proteći uz obilje sunca i ugodnu toplinu s najvišom temperaturom i do 22 °C."

Od srijede vjetrovitije i toplije, a za vikend...

"Od srijede na kopnu porast temperature s jačanjem jugozapadnjaka, koji osobito na zapadu ponegdje na udare može biti jak. Prevladavat će sunčano, sredinom tjedna još mjestimice s jutarnjom maglom, a postupno će više oblaka biti prema kraju tjedna.

Na Jadranu oblačnije na sjevernom dijelu, gdje će zapuhati jugo i jugozapadnjak, a ponegdje će vjerojatno pasti i malo kiše, poglavito u petak. Najviša temperatura posvuda uglavnom biti viša od 20 °C.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!