23:33 / 04.01.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I na blagdan Bogojavljenja promjenjiva meteostanja

-

-

Foto: - / -

U ovome tjednu gotovo pa nema čega nema - od razmjerno "mirnog" i iznadprosječno toplog dana, mjestimice "čak" i suhog - do razmjerno vjetrovitog i kišovitog, ponegdje i snjegovitog. Naravno, i za siječanj ništa neobično - "hladnog"...
I u srijedu će još - uz južinu i za siječanj razmjernu toplinu - u većini Hrvatske biti i sunčanih razdoblja i povremene kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito u južnijim krajevima, dok će susnježica i snijeg padati u gorju, a možda nakratko i u nekim nizinama u noći i ujutro te ponovno navečer.

"U četvrtak u većini krajeva predah od kiše", najavljuje po prvi put Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. u "Regionalnom dnevniku" i emisijama "Vrijeme" nakon Dnevnika 2 i 3.

No, od hladnijeg petka ponovno spominje oborine - i to kišu na Jadranu, pa i ponegdje u unutrašnjosti, ali sve češće i snijeg. Štoviše, novi snježni pokrivač u nastavku je tjedna u gorju siguran, a moguć je i u nekim nizinama - u Banovini, primjerice, već u petak, te prema trenutačnim prognozama, još vjerojatnije u nedjelju. Osim pada temperature zraka, dodatnom osjećaju hladnoće pridonosit će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većini Jadrana bura, uglavnom na sjevernom dijelu ponegdje i s olujnim udarima.


U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu promjenjivo, povremeno uz oborine, ponegdje i obilnije...

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Srijeda će u istočnoj Hrvatskoj početi pretežno oblačnim vremenom. U noći mjestimice kiša koja će ujutro padati još uglavnom u Podunavlju. Tijekom dana razvedravanje uz slab do umjeren južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, a najviša poslijepodnevna oko 8 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj razmjerno toplo za početak siječnja, ali manje nego na istoku. Ujutro većinom 1 i 2 °C, poslijepodne 6 i 7 °C. Uz promjenljivu naoblaku povremeno malo kiše može pasti rano ujutro, ali u Banovini i Posavini ponovno i navečer. Vjetar većinom slab, u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju i umjeren jugozapadni.

Jugozapadni vjetar puhat će i na sjevernom Jadranu, većinom umjeren. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će padati kiša, a u oblačnijem gorju i snijeg. Temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici od -1 do 5 °C, na moru većinom od 5 do 11 °C.

Promjenjivo će biti i u Dalmaciji, još ujutro uz mogućnost izraženijih pljuskova i grmljavine. Popodne će oborina biti rjeđa, a i slabjet će do tada umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom između 2 i 8 °C, a na obali i otocima od ujutro ponegdje 6 °C do poslijepodne i 13 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz razmjerno vjetrovito i kišovito prijepodne, uz umjereno valovito i valovito more. Poslijepodne postupno smirivanje te slabljenje umjerenog i jakog jugozapadnjaka."

U nastavku tjedna hladnije, sve češće uz buru, od petka i kišu, na kopnu i snijeg

"U četvrtak u većini krajeva predah od kiše. Uz umjerenu do jaku buru na sjevernom Jadranu će se i u petak te veći dio subote zadržati uglavnom suho, dok će u Dalmaciji, uz slabu do umjerenu buru, naoblaka biti promjenjiva i povremeno će padati kiša.

Oborine će u petak i subotu biti i na kopnu. Uz pad temperature zraka većinom će padati snijeg, a uglavnom u Podunavlju te osobito u unutrašnjosti Dalmacije kiša. A osim tih oborina od petka, vozačima bi mogla biti korisna i informacija o čestoj magli po nizinama u četvrtak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!