23:32 / 10.01.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I dalje zimski ugođaj i hladnoće "zagrljaj"

-

-

Foto: - / -

Premda će i sljedećih dana biti povremenog snijega - vjerojatno najčešće u četvrtak, kada su pahulje ponovno moguće i na Jadranu - zimski ugođaj ovoga tjedna još više će potvrđivati hladnoća i temperaturni "minusi"...
Premda će sljedećih dana biti povremenog snijega - vjerojatno najčešće u četvrtak, kada su pahulje ponovno moguće i na Jadranu, i to ne samo sjevernom, nego i južnije, pa čak i na nekim dalmatinskim otocima - zimski ugođaj ovoga tjedna još više će potvrđivati hladnoća i temperaturni "minusi", zbog kojih čak postoji i upozorenje na hladni val koji može utjecati na zdravlje.

Srećom za mnoge, uz gotovo svakodnevno barem malo sunčanih sati, od utorka do četvrtka dnevna temperatura zraka bit će uglavnom iznad 0 °C, a cjelodnevni "minusi" nakon ponedjeljka ponovno će biti česti od petka, vjerojatno ne samo u gorju...


U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a nakon dugo vremena pripremila za "Plodove zemlje".

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak djelomice sunčano, ali i razmjerno hladno, ponegdje uz slabe oborine

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U noći i u utorak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimice će još pasti malo snijega, a zatim sunčana razdoblja. Jutro hladno uz temperaturu između -5 i -2 °C, a najviša dnevna oko 0 °C.

Još hladnije jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj, osobito uz granicu sa Slovenijom, gdje će se već tijekom noći djelomice razvedriti, a ujutro ponegdje može biti magle. Danju barem djelomice sunčano, oblačnije prema večeri. Na Banovini najniža temperatura tijekom noći i jutra mjestimice niža od -5 °C, a danju oko 0 °C.

Najhladnije jutro u gorju, uz temperaturu između -9 i -5 °C. Uz više oblaka u noći i ujutro još može biti slabog snijega, osobito u Lici, a danju će uz sunčana razdoblja temperatura porasti na vrijednosti između -4 i -1 °C. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a poslijepodne porast naoblake. Umjerena i jaka bura tijekom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, osobito prema otvorenom.

Umjerenog sjeverozapadnjaka uz umjereno valovito more bit će i na srednjem Jadranu, no ujutro će još uz obalu biti bure i sjevernog vjetra. Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura će biti oko 9 °C, u unutrašnjosti Dalmacije oko 6 °C, ali nakon mjestimičnih jutarnjih temperaturnih "minusa".

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, uz najvišu temperaturu između 8 i 11 °C. Nakon slabe do umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni vjetar."

I dalje hladno, uz vjetar i povremene oborine, ali i sunčane sate

"Sljedećih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a povremenog snijega bit će ponajprije u gorju, u četvrtak moguće i drugdje. I dalje će biti hladno, osobito ujutro, a osjet hladnoće pojačavat će povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

I na Jadranu barem djelomice sunčano, a u četvrtak valja računati na povremenu kišu, osobito u Dalmaciji. Umjeren sjeverni vjetar i bura u četvrtak će ponovno pojačati, a uz slabljenje vjetra u petak jutro će biti hladnije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!