20:17 / 05.12.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I dalje vremena širok spektar, ali uz slabiji vjetar

-

-

Foto: - / -

U novome tjednu manje toplo i vjetrovito, iako i dalje uz često jako jugo, ponegdje i olujno, osobito u utorak i srijedu, kada će na Jadranu i uz njega ponovno biti i obilnije kiše, u gorju mjestimice i snijega. I u sjevernim će krajevima biti promjenjivo, uz povremenu kišu, ali u malim količinama.
Često olujno jugo, gdjekad i orkansko, te veliki valovi, poplavljene rive i mjestimice obilna kiša na Jadranu i područjima uz njega kao da su "željeli" dodatno podsjetiti na zaštitnika pomoraca. Istodobno je u sjevernijim krajevima do večeri prevladavalo suho, na istoku čak i barem djelomice sunčano. I posvuda iznadprosječno toplo, kao ne baš često na dan 6. prosinca. Štoviše, najviša temperatura zraka u mnogim je mjestima bila najviša u ovome desetljeću na blagdan sv. Nikole, a u Rijeci i Splitu ista kao do sada najviša od kada postoje mjerenja na dan 6. prosinca. U Dubrovniku čak i rekordna - 19,3 °C, a možda i još ponegdje.

Sljedećih će dana posvuda biti manje toplo nego u nedjelju, na Jadranu i malo manje vjetrovito, iako i dalje uz često jako jugo, ponegdje i olujno, osobito u utorak i srijedu, kada će na Jadranu i uz njega ponovno biti i obilnije kiše, u gorju mjestimice i snijega. I u sjevernim će krajevima biti promjenjivo,  uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, uglavnom u malim količinama.


U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Ponedjeljak: manje toplo i vjetrovito, većinom uz sunčana razdoblja, ali ponegdje i kiša

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno i znatno oblačno, još u početku na krajnjem istoku s kišom. Sredinom dana i poslijepodne u zapadnim krajevima bit će i sunčanih razdoblja. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo, uz uglavnom slab vjetar. Bit će djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho. Malo kiše može ponegdje pasti u noći i ujutro, a poslijepodne su mogući rijetki lokalni pljuskovi.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku lokalnih pljuskova, osobito sredinom dana i poslijepodne. Jugo će postupno oslabjeti i okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, uz obalu između 8 i 11 °C, a najviša dnevna između 6 i 9, na moru između 12 i 14 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Ponegdje može biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova. Puhat će slab do umjeren južni vjetar, a poslijepodne i navečer ponovno jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 10 °C, uz obalu između 10 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 16 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske. I pritom u početku većinom oblačno, mjestimice s kišom, a zatim tijekom dana uz promjenljivu naoblaku može biti lokalnih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar."

U nastavku tjedna promjenjivo, ponovno uz često jako jugo...

"U utorak u unutrašnjosti promjenjivo, u srijedu i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a u noći od utorka na srijedu u višem gorju može pasti i malo snijega. U četvrtak uglavnom suho i djelomice sunčano. U utorak će puhati povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Temperatura zraka u postupnom padu.

Na Jadranu idućih dana i dalje pomjenjivo i pretežno oblačno s kišom, ponegdje i izraženijim pljuskovima. U utorak će više kiše biti na sjevernom dijelu, a u srijedu u Dalmaciji. U utorak će jugo ponovno pojačati, a u srijedu postupno oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!