I dalje sunce "zubato" uz rijetko gdje pahulja jato

13.01.2021.

17:12

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, mag. phys. - geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Premda ćemo i u nastavku tjedna svakodnevno gotovo posvuda imati sunčanog vremena, temperatura zraka bit će uglavnom niža od prosječne za sredinu siječnja.
Premda ćemo i u nastavku tjedna svakodnevno gotovo posvuda imati sunčanog vremena, temperatura zraka bit će uglavnom niža od prosječne za sredinu siječnja. Osjećaj hladnoće pojačavat će povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i jača bura i tramontana. Stoga su stručnjaci DHMZ-a dodatno proširili i "pojačali" upozorenja na hladni val koji može utjecati na zdravlje.

Valja spomenuti i kako će
tijekom povremenih oblačnijih razdoblja mjestimice lepršati snježne pahulje, osobito u kopnenom područku, a na Jadranu uglavnom u četvrtak te vjerojatno nedjelju i ponegdje može pasti i malo kiše...

A
u sljedećem tjednu sve je veća vjerojatnost južine  i novog zatopljenja, i to ne malog...

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, mag. phys. - geophys. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak razmjerno hladno, uz povremene oborine, pa razvedravanje...


Kristina Klemenčić Novinc, mag. phys. - geophys.: "U četvrtak ujutro na istoku Hrvatske oblačno, povremeno uz snijeg, pa razvedravanje. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka oko -4 °C, a najviša dnevna između 1 i 3 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj. Snijeg će povremeno padati uglavnom u istočnim predjelima, a do sredine dana bit će ga i na Banovini. Zatim smanjenje naoblake sa sjevera. Vjetar većinom slab, ali u Međimurju i Podravini i umjeren sjeverozapadni.

Ni u gorju neće biti vjetrovito, ali hoće na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne, kada će zapuhati umjerena i jaka bura te sjeverni vjetar. Podno Velebita bit će i olujnih udara. Uz promjenjivu naoblaku na moru uglavnom suho, dok u gorju može pasti malo snijega, ponajprije u Lici. Nakon jutarnjih "minusa" temperatura zraka u gorju će porasti do 1 °C, a u Istri i na obali od 7 do 10 °C.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, popodne u unutrašnjosti ponegdje uz susnježicu i snijeg, a uz obalu kišu. Slab do umjeren istočni vjetar u drugom dijelu dana će jačati te okrenuti na buru, pa će more biti umjereno valovito i valovito. Ujutro temperatura većinom od -6 do -1 °C, prema otocima i do 7 °C, a najviša dnevna između 5 i 10 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatira , od sredine dana i više oblaka i povremena kiša, a u zaobalju može biti i snijega. Navečer razvedravanje. Slab do umjeren istočni vjetar u drugom dijelu dana u jačanju te okretanju na buru."

Sljedećih dana promjenjivo i još hladnije, ponegdje uz oborine...

"Idući će dani na moru biti sunčaniji, osobito u Dalmaciji. No bit će sve hladnije, a osjetu hladnoće pridonijet će povremeno jaka bura i sjeverni vjetar. U nedjelju - porast naoblake, na sjevernom Jadranu prema večeri i kiša, a u Istri susnježica i snijeg.

Povremeno slabog snijega, uz osjetan pad temperature bit će u unutrašnjosti. Snijeg će većinom padati u sjevernim kopnenim predjelima, ponajprije u Slavoniji i Baranji. Od petka dulja sunčana razdoblja. No sa sjevera će stizati osjetno hladniji zrak zbog čega je DHMZ objavio upozorenje na opasnost od hladnog vala. Njegov je vrhunac u nedjelju. Pa iako neće biti mnogo novog snijega, mnogima koji su prisiljeni na boravak na otvorenom probleme će stvarati niska temperatura.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!