23:58 / 14.12.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I dalje raznoliko, gdjegod uz kapljica nekoliko

-

-

Foto: - / -

Za razliku od utorka - u srijedu su sunčana razdoblja moguća gotovo diljem Hrvatske, ali će ponegdje pasti i malo kiše, u unutrašnjosti navečer možda čak pomiješane s pahuljama.
Od cjelodnevnih "minusa" u oblačnome Gospiću do čak 18 °C - druge najviše temperature zraka na dan 15. prosinca u znanoj povijesti mjerenja u pretežno sunčanome Dubrovniku - u utorak se još jednom dokazala raznolikost Hrvatske, ali i kvaliteta hrvatskih fotografa i motiva.

Za razliku od utorka - u srijedu su sunčana razdoblja moguća gotovo diljem Hrvatske, ali će ponegdje pasti i malo kiše, u unutrašnjosti navečer možda čak pomiješane s pahuljama.

Sasvim suho posvuda neće biti ni u nastavku tjedna, ali hoće i dalje razmjerno toplo, uz više sunčanih sati na Jadranu, posebice na srednjem i južnom, te u unutrašnjosti Dalmacije, dok je u nizinama sjeverne Hrvatske u petak i subotu ponovno velika vjerojatnost cjelodnevnih oblaka i magle...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Srijeda: većinom promjenjivo, ponegdje uz slabe oborine

dr. sc. Tanja Renko: "Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz oblačno vrijeme, ponegdje i maglu, a zatim su moguća sunčana razdoblja, potkraj dana rijetko i slabe oborine na granici kiše i snijega. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutarnja temperatura od -1 do 3 °C, a najviša dnevna između 4 i 7 °C.

Malo više dnevne vrijednosti vjerojatne su u središnjoj Hrvatskoj jer bi se u dosta predjela niska naoblaka trebala raskinuti, a ni jutro neće biti odveć hladno. Uz promjenljivu naoblaku, većinom poslijepodne past će rijetko i malo kiše.

Mjestimične kiše bit će ponajprije na zapadu - u gorju i na sjevernom Jadranu, ali u malim količinama. Bit će umjereno, povremeno i pretežno oblačno, a magla je, osim u gorju, moguća i ponegdje na moru, koje će biti mirno ili malo valovito budući da će vjetar biti slab, gdjegdje do umjeren južni i jugoistočni.

U Dalmaciji srijeda djelomice sunčana s promjenljivom naoblakom, a ujutro ponegdje moguće i sumaglicom i maglom. Uz prolazno više oblaka poslijepodne mjestimice može pasti i vrlo malo kiše, vjerojatnije u sjevernoj Dalmaciji. Vjetar slab, ujutro uz obalu bura, potom istočnjak i jugoistočnjak.

Najviše će sunčana vremena biti na krajnjem jugu Hrvatske, uz temperaturu zraka u popodnevnim satima ponovno i oko 16 °C. Nakon jutarnjeg burina, danju vjetar slab promjenljiva smjera."

S oblacima raznoliko, ali i dalje razmjerno toplo

"I u nastavku će tjedna na jugu Jadrana biti više sunčana vremena nego prema sjeveru, gdje će u četvrtak čak prevladavati oblačno, uz mjestimičnu kišu, a u petak i subotu će biti promjenljive naoblake. Vjetar će i dalje biti uglavnom slab i temperatura se neće znatnije mijenjati - bit će i viša od uobičajene za doba godine.

Na kopnu nastavlja prevladavati oblačno vrijeme, a sunčana će razdoblja biti dosta rijetka i rezervirana uglavnom za dio gorskih predjela. Izuzev umjerenog jugozapadnjaka u četvrtku u gorju, vjetra gotovo pa i neće biti te će i dalje biti česta magla.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!