22:07 / 08.12.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I dalje oblaci s oborinama, ali u manjim količinama

-

-

Foto: - / -

I u nastavku tjedna povremene oborine, ali većinom u manjim količinama nego do sada. Ni vjetar uglavnom neće prouzročiti znatnije nevolje, a neće biti ni zamjetnijiih "minusa"...
Premda je kiše većini već i previše - i u prognozama za sljedeće dane - piše. Srećom za mnoge - uglavnom manje nego do sada. Ponegdje će  povremeno biti i snijega, većinom u gorju. No, novi su rekordi vrlo malo vjerojatni. Uostalom, bilo ih je dovoljno. I odviše. Još neslužbenih, ne potvrđenih od klimatologa DHMZ-a, ali gotovo sigurnih.
U Makarskoj je već do 9. prosinca u 7 sati nadmašena do sada rekordna ukupna količina oborine za cijeli prosinac. Čak 340 litara po četvornome metru, a dosadašnji rekord je prošlogodišnjih 268 litara.
U
Poreču i Pazinu u samo 3 dana čak 2 "rušenja" prosinačke rekordne dnevne količine oborine! Nakon ponedjeljka ujutro, od srijede u 7 sati nove najveće vrijednosti izmjerene tijekom 24 sata su u Poreču 88 mm, a i Pazinu 104 mm, odnosno litara po četvornome metru.
Nemam potvrdu rekordnih vrijednosti, ali velika je količina oborine u 13 sati izmjerena i u Čilipima - čak 89 litara u samo 6 sati!?
Nevolja s dugotrajnom obilnom kišom bilo je i još će biti i Vrgorcu i okolici, gdje nakon ljetnih suša sada proživljavaju poplave. Ništa neobično za ovo doba klimatskih promjena. Onemogućiti je nemoguće. Ostaje prilagoditi se. I smanjiti štete.

Srećom, šteta od vjetra sljedećih će dana biti rijetko gdje i kada, uglavnom u obliku mjestimičnih ograničenja u prometu za "osjetljivije" skupine u prvom dijelu četvrtka te u nedjelju, kada je velika vjerojatnost za često jaku buru, s lokalno olujnih udarima.

Ni temperatura zraka ne bi smjela prouzročiti ni štetu, ni znatniju nevolju. "Minusi" neće biti česti, a ni veliki. Vjerojatniji su na kopnu tijekom vedrijih noći i jutara u sljedećemu tjednu, dok će u ovome prevladavajući oblaci onemogućavati noćno ohlađivanje, ali i znatniji porast dnevne temperature zraka.

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

I u četvrtak mjestimične povremene oborine, ali u malim količinama...

dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku unutrašnjosti četvrtak većinom oblačan, ponegdje i maglovit, a uglavnom ujutro još su moguće mjestimične oborine na granici kiše i snijega, većinom u najsjevernijim predjelima, gdje će puhati slab zapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj također tmurno i oblačno, često i uz sumaglicu ili maglu, a na sjeverozapadu ujutro još ponegdje uz oborinu na granici kiše i snijega, u gorju i uz tanji snježni pokrivač. Temperatura zraka od 0 do 5 °C.

Prevladavajuće oblačno uz mjestimične oborine bit će i u gorju, snijeg u višim predjelima. Na sjevernom će Jadranu ponegdje biti sunčanih razdoblja, ali i povremene kiše, no u odnosu na prethodne dane u malim količinama. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak, uz zapadnu obalu Istre vjetar vrlo promjenljiva smjera. U Gorskom kotaru i Lici jutarnja temperatura od -2 do 2 °C, a duž obale i na otocima između 4 i 9 °C. Najviša dnevna od 2 do 5 °C u gorju te između 9 i 12 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji će i dalje biti vrlo promjenjivo, uz povremenu kišu, ali manje obilnu nego prošlih dana. Mjestimice će i zagrmjeti. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, u sjevernoj Dalmaciji bura i sjeverozapadnjak pa će more biti malo i umjereno valovito. Temperatura zraka malo niža nego u srijedu.

Na krajnjem jugu Hrvatske uz promjenljivu naoblaku kiša, mjestimice i grmljavina, a jugo i jugozapadnjak bit će umjereni i umjereno jaki pa more mjereno valovito. Temperatura zraka od 8 do 13 °C."

Ni u nastavku tjedna posvuda neće biti suho, no...

"Promjenljivo se vrijeme uz umjereno, ponegdje i jako jugo na Jadranu nastavlja sve do subote. No, ipak će kiše biti i količinski i prostorno sve manje pa u subotu u nekim mjestima može i sasvim izostati, a u nedjelju će zapuhati jaka bura s kojom će se oblaci polako razilaziti i prevladavat će suho vrijeme.

Oblačno i tmurno zadržat će se na kopnu do kraja tjedna. Sunčana će razdoblja biti rijetkost, kao srećom i mjestimična oborina, koje će biti prije svega u gorju. U nedjelju će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije i jak te će se sa sjevera prema večeri početi razvedravati.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!