00:22 / 08.12.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I dalje ciklonalna "shema" u kojoj imamo problema

-

-

Foto: - / -

I u srijedu kiša česta, na Jadranu ponegdje i obilna, uz grmljavinu, a u gorju mjestimice snijeg, kojeg može biti i u nekim nizinama središnje Hrvatske. Na Jadranu i dalje vjetrovito, osobito u noći i prijepodne...
I veći dio utorka mnogi na jugu Hrvatske i posebice istoku mogli su uživati u suncu i nebeskom plavetnilu dok je u ostalim krajevima prevladavalo oblačno, često uz kišu, ponegdje i obilniju, u gorju i snijeg, a na Jadranu je nevolja opet bilo i zbog juga, većinom jakog, mjestimice i olujnog.

Vjetrovito, uz oborine, u većini će krajeva biti i u srijedu, pri čemu snijeg, osim u gorju, posebice Gorskoga kotara, povremeno može padati i u nekim nizinama, osobito središnje Hrvatske. Na Jadranu će biti i lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom. Sunčanih razdoblja rijetko gdje i malo, uglavnom na sjevernom Jadranu poslijepodne.

I u nastavku će tjedna u kopnenom području prevladavati oblačno, uz povremeni mjestimičnu kišu, češću na Jadranu i područjima uz njega. Snijeg će padati većinom u gorskoj Hrvatskoj, a promet će usporavati i mjestimice magla u kopnenoj Hrvatskoj, na Jadranu gdjekad jak vjetar.


U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

I u srijedu oborine često, ponegdje i obilne, na Jadranu i vjetrovito...
Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, uglavnom od sredine dana. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura zraka biti između 2 i 7 °C.

Izraženog dnevnog hoda temperature neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj - vrijednosti će biti većinom od 1 do 5 °C. Bit će oblačno, povremeno s kišom, a u višem gorju može biti susnježice i snijega. Susnježica je moguća i ponegdje uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

I u Gorskome kotaru, osobito iznad 800 m nadmorske visine bit će susnježice i snijega, uz tanji snježni pokrivač. U Lici valja računati na povremenu kišu, dok će na sjevernom Jadranu kiša biti česta, ujutro mjestimice i obilnija. Jako i olujno jugo brzo će oslabjeti, pa će zapuhati umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a podno Velebita umjerena do jaka bura. Temperatura u Gorskom kotaru između 0 i 4 °C, u Lici od 3 do 7 °C, a na Jadranu između 8 i 13 °C.

U Dalmaciji mjestimice obilna kiša i grmljavina, uz i dalje jako i olujno jugo, koje će poslijepodne oslabjeti i okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka podjednaka kao u utorak.

Na jugu Hrvatske također jako i olujno jugo u postupnom smirivanju tek prema kraju dana kada će se i valovito i jače valovito more postupno smiriti. Uz promjenjivu naoblaku bit će kiše, lokalno i obilnih pljuskova, uz više od 50 litara kiše po četvornome metru."

I u nastavku tjedna povremene oborine, ali na Jadranu uz slabiji vjetar

"Sljedećih dana na kopnu oblačno, tmurno i maglovito, uz mjestimičnu slabu kišu, a u Gorskom kotaru može biti susnježice i snijega. Sunčana razdoblja moguća su ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije.

I na Jadranu će sljedećih dana biti povremeno kiše, ali zamjetno manje nego u utorak i srijedu. Uz promjenjivu naoblaku bit će sunčanih razdoblja te umjerenog juga i jugozapadnjaka, na sjevernom Jadranu i bure.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!