15:40 / 16.01.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Hladno i u nedjelju, ali uskoro drukčije u temelju

-

-

Foto: - / -

I u nedjelju razmjerno hladno, uz povremeni mjestimični snijeg ne samo u mnogim krajevima unutrašnjosti, nego i ponegdje na Jadranu, gdje će bura prijepodne oslabjeti pa navečer ponovno pojačati.
I u nedjelju će diljem Hrvatske biti razmjerno hladno, uz povremeni mjestimični snijeg ne samo u mnogim krajevima unutrašnjosti, nego i ponegdje na Jadranu, gdje će bura prijepodne oslabjeti pa navečer ponovno pojačati.

Hladni val koji može utjecati na zdravlje neće popuštati ni u većinom suh i barem djelomice sunčani ponedjeljak, pa još ni u utorak ujutro, ali hoće tijekom utorka, kada uz južinu i osjetno zatopljenje dolaze sve mnogobrojniji oblaci iz kojih će biti povremenih oborina, najprije gdjegod snijega, zatim sve češće kiše...


U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju razmjerno hladno, ponegdje uz oborine, ali slabiju buru

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar jutarnja temperatura zraka između -6 i -3 °C, a najviša oko 0 °C.

Umjereno do pretežno oblačno bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti hladnije, osobito u Banovini. Danju uz kraća sunčana razdoblja temperatura će porasti do vrjednosti između -1 i 1 °C, a samo rijetko može pasti i malo snijega.

Snijeg će biti češći u gorskim krajevima, a povremeno će padati i u unutrašnjosti Istre. Moguć je i uz obalu sjevernog Jadrana, dok će na otocima uz promjenljivu naoblaku biti uglavnom kiše. Nakon hladnog jutra, u gorju uz najnižu temperaturu zraka oko -9 °C, danju će biti između -3 i 0 °C. Hladno i na moru, osobito u Istri. Bura će nakratko okrenuti na južni vjetar i jugo, a navečer i u noći ponovno jačati.

Promjenljivo oblačno bit će u Dalmaciji, uz povremene oborine - snijeg u Zagori, kišu na otocima, a susnježice i snijega moglo bi biti i ponegdje uz obalu. Nakon bure zapuhat će umjeren jugoistočni i istočni vjetar uz umjereno valovito more. Jutro hladno, osobito u Zagori, a poneki temperaturni "minus" moguć je i uz obalu.

Malo kiše, ali i susnježice može biti i na jugu Hrvatske, u čijim će višim predjelima padati snijega. Umjerena i jaka bura će oslabjeti i okrenuti na istočnjak i jugo. Jutarnja temperatura oko 0 °C, a dnevna uglavnom između 5 i 7 °C".

I početkom tjedna razmjerno hladno, pa južina...

"I početkom sljedećega tjedna jutra će u unutrašnjosti biti hladna, a uz sunčana razdoblja dnevna temperatura polako će rasti. Uz jačanje jugozapadnjaka u srijedu će biti osjetno toplije, uz malo kiše u gorju.

Na Jadranu će uz obilje sunca početkom tjedna još ipak biti hladno, ujutro uz umjerenu do jaku buru i sjeverac. Od utorka djelomice sunčano i postupno toplije, a u srijedu, uz jugozapadnjak i jugo, može biti i kiše, uglavnom na sjevernom dijelu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!