Hladna fronta iznad Hrvatske: Stiglo kratkotrajno osvježenje, moguća lokalna nevremena

14.07.2021.

09:16

Autor: Krunoslav Mikec, dipl.ing. DHMZ/HRT

Kiša u Zagrebu

Kiša u Zagrebu

Foto: Patrik Macek / HRT

Noć je bila vrlo neugodna, čak u većini zemlje temperatura zraka se nije snižavala kako bi trebala, u unutrašnjosti preko 20, na Jadranu preko 25 stupnjeva. Kiša koja dolazi donijet će ponegdje osvježenje, ali neće dugo trajati. Fronta brzo prolazi preko naših krajeva, tako da je primjerice sjeverni Jadran već dobio svoju "porciju" kiše i sad slijedi razvedravanje. Hladna fronta se preko ostatka zemlje seli prema istoku.

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Od šest sati ponegdje u unutrašnjosti ima grmljavine i pljuskova, prije svega u Gorskom kotaru i središnjim predjelima. Drugdje ima manje oblaka, posebice prema istoku. Vjetar je većinom slab, ponegdje pojačan uz pljusak. Temperatura zraka je bila između 18 i 23 stupnjeva.

Tijekom dana treba računati na još pljuskova, koji će se od zapada premještati prema istoku zemlje pri čemu će na zapadu biti manje toplo nego jučer, dok će na istoku ostati i dalje vruće, ali uz stupanj dva manje nego što je to bilo tijekom jučerašnjeg dana.

Na Jadranu nešto više oblaka ima na sjevernome dijelu, isto tako u dijelu sjeverne Dalmacije i otocima srednje Dalmacije, pri čemu je negdje bilo grmljavine i kiše. Vedrije je u Istri i na krajnjem jugu, gdje puše i dalje jugo koje je jučer bilo ponegdje i jako. Tijekom dana očekuje se razvedravanje na sjevernom Jadranu, na srednjemu postupno će se naoblačiti, mjestimice će biti pljuskova i neverina. Na jugu bi se trebalo zadržati uglavnom sunčano bez oborina. Jugo će okretati na zapadnjak i jugozapadnjak, ponegdje i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura zraka i na Jadranu bit će nešto niža nego jučer.

Krivac za ovakvo nestabilno vrijeme prolazak je fronta preko naših krajeva. U polju sniženog tlaka zraka ona će vrlo brzo prijeći prema istoku, a od zapada postupno opet će jačati ogranak anticiklone koji će donijeti nešto suši zrak, ali ne onako topao kao prethodna dva dana.

Danas možemo očekivati promjenjivo oblačno, u unutrašnjosti ponegdje s kišom i grmljavinom, moguće i pokoji izraženiji pljusak i lokalno nevrijeme. Taj sustav će se od jutarnjih sati premještati od središnje Hrvatske, u prijepodnevnim satima do zapadne Slavonije, a u poslijepodnevnim i do istočne Slavonije. Pljuskova može biti i na sjeveru Dalmacije, posebice u unutrašnjosti. Na sjevernom Jadranu očekuje se od jutra razvedravanje, a na južnom veći dio dana zadržat će se sunčano, uz nešto više oblaka poslijepodne. 

U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar koji će okretati na istoku na zapadni i sjeverozapadni u drugom dijelu dana. Na Jadranu pak jugo, koje u početku na krajnjem jugu još može biti umjereno do jako, okreće ma jugozapadnjak i zapadnjak, potom i sjeverozapadnjak, posebno na otvorenom moru.

Temperatura mora i dalje razmjerno vrlo visoka i do 27 Celzijevih stupnjeva, a more uglavnom malo i umjerno valovito, samo mjestimice može biti i valovito uz prolazno pojačan vjetar.

Najviše dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva, više od 30 samo na istoku, ponegdje i do 34. Na Jadranu niže vrijednosti na sjeveru, od 27 do 30 stupnjeva, a na području Dalmacije oko 30, pa i malo više.

Biometeorološka situacija će se u većini zemlje tijekom dana popravljati, tako da bi već u drugom dijelu dana uvjeti trebali biti razmjerno povoljni, a tako će se nastaviti i u četvrtak.

Četvrtak donosi stabilnije vrijeme, bez oborina u većini krajeva, uz obilje sunca, posebno na Jadranu. Ipak, bit će nešto više oblaka na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti, posebno na zapadu uz mogućnost za pljusak na području unutrašnjosti Istre i dijelu Gorskog kotara. Tijekom jutra na kopnu moguća kratkotrajna magla. 

Temperatura zraka podjednaka kao danas ili malo niža. I dalje će se najtoplije zadržati u istočnoj Slavoniji i Dalmaciji.

Promjenjivije vrijeme ponovno je moguće u petak odnosno s petka na subotu, uglavnom na kopnu. Na Jadranu bi ta promjena trebala biti manje izražena, kiša bi trebala biti rjeđa posebno u Dalmaciji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!