23:03 / 16.10.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Gotova je kišna kanonada, slijedi vedriji dio listopada

-

-

Foto: - / -

Sljedećih će dana prevladavati sunčano, u unutrašnjosti nakon mjestimične jutarnje magle. Dnevna temperatura bit će u porastu, ali će jutra do utorka biti prilično svježa, u unutrašnjosti ponegdje uz slab mraz, uglavnom pri tlu.
Nakon dugotrajnog kišovitog razdoblja tijekom kojeg je u mnogim mjestima već nadmašena prosječna količina oborine za cijeli listopad, a ponegdje su zabilježeni i novi rekordi - sljedećih će dana, vjerojatno sve do petka, listopad pokazati i svoje suho "lice". Prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti nakon mjestimične jutarnje magle, a prolazno više oblaka uz mogućnost gdjekoje kišne kapi bit će uglavnom u utorak i srijedu na dijelu sjevernog Jadrana i Gorskoga kotara.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će u porastu, od srijede i najniža dnevna. No, od nedjelje do utorka noći i jutra prilično svježa pa će u unutrašnjosti biti mjestimičnog slabog mraza. Stoga Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz
DHMZ-a u emisijama "Vrijeme" opravdano naglašava: "Sklonite osjetljive biljke, a nije na odmet pripremiti i strugalice za vjetrobranska automobilska stakla." 

U nastavku slijedi njegova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane koja se, uz prognoze ostalih službujućim meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a može spoznati i u HRT METEO aplikaciji. Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog "O Zemljinom klimatskom pulsu", u kojem su govorili znanstvenici akademik Mirko Orlić, prof. dr. sc. Ljubo Barbić i Vedran Kojić, mag. appl. chem., te maslinar Ive Miškov.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Nedjelja: većinom sunčano, na kopnu ponegdje magla, uglavnom pri tlu i slab mraz

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom, osobito u Posavini, a u zapadnoj Slavoniji moguć je i slab mraz. Vjetar uglavnom slab, a najniža temperatura između 2 i 6 °C.

Jutarnje magle koja se može i dulje zadržati još češće bit će u središnjoj Hrvatskoj. Lokalno ujutro može biti i slabog mraza. Danju pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i najvišom temperaturom oko 14 °C.

U gorskoj Hrvatskoj najveća je vjerojatnost jutarnjeg mraza jer će se najniža temperatura spustiti i do 0 °C, a pri tlu i niže. A po kotlinama će biti i magle, kao i u unutrašnjosti Istre. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a na sjevernom će Jadranu ujutro biti slabe do umjerene bure.

Najsunčanije će biti u Dalmaciji, u unutrašnjosti ujutro ponegdje s maglom, a lokalno je moguć i slab mraz. Vjetar na srednjem Jadranu slab do umjeren sjeverozapadni, uz obalu ujutro burin. Najviša temperatura od 17 do 20 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i na krajnjem jugu Hrvatske, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Ujutro uglavnom slaba bura, a poslijepodne slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more."

Stabilan početak novoga tjedna

"Početkom novog tjedna jutra će na kopnu biti još maglovitija i hladnija, pa će mjestimice biti i slabog mraza, osobito po kotlinama. Magla se ponegdje može i dulje zadržavati, a nakon nje će prevladavati sunčano. U srijedu se s jugozapadnjakom smanjuje vjerojatnost magle, u gorju slijedi porast naoblake, a zamjetno raste i temperatura, pa popodne može dosegnuti i 20 °C.

Na Jadranu prevladavati sunčano, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu od utorka povremeno umjerena naoblaka, no uglavnom će se zadržati suho. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i bura, a u srijedu prolazno jugo i jugozapadnjak. Temperatura u blagom porastu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!