18:09 / 17.12.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Evo vremena svakakvog - i sunčanog i oblačnog

-

-

Foto: - / -

Vrijeme i dalje prilično postojano - na sjevernom Jadranu, te u većini kopnenih krajeva pretežno oblačno, osobito ujutro i maglovito, ponegdje uz rosulju i slabu kišu, a u višem gorju, te osobito u unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem i južnom Jadranu barem djelomice sunčano.
I u nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga nastavlja se djelovanje anticiklone, uz povremene dotoke malo vlažnijega zraka nad sjeverne hrvatske krajeve. Stoga će vrijeme ostati prilično postojano - na sjevernom Jadranu, te u većini kopnenih krajeva prevladavajuće oblačno, osobito ujutro i maglovito, ponegdje uz rosulju i slabu kišu, a u višem gorju, te osobito u unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem i južnom Jadranu barem djelomice sunčano. Pritom će temperatura zraka i dalje biti barem oko prosječne za drugu polovinu prosinca.

Vrijeme tijekom blagdana

Sredinom sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost za dolazak ciklone - zbog razmjerno česte pojave u ovo doba godine odavno poznate kao "božićne" - a s njom i zamjetnijeg pada tlaka, jačanja južine, oborine česte i ponegdje opet obilne, najprije posvuda kiše, zatim i snijega barem u gorju. No, budući da je rasap mogućih rješenja još prilično velik i uzastopni prognostički izračuni poslije srijede daju jako različite rezultate - nije znanstveno opravdano već sada govoriti o vremenu tijekom božićnih blagdana, pogotovo ne u terminima "bit će", "sigurno" i sl.

Unatoč toj nepouzdanosti za više od 7 dana unaprijed, prognoze u ovom stoljeću znatno su pouzdanije od onih u prošlom, a i dostupnije kojegdje, pa i u mobilnim aplikacijama - između ostalih i u HRT METEO. U Hrvatskoj su prve prognoze za javnost bile dostupne od 17. 12. 1920. godine, i to samo u dnevnim novinama, izlozima njihovih redakcija i na meteorološkom stupu na Zrinjevcu u Zagrebu...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

I u petak od pretežno sunčanog do oblačnog...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "I u petak će u istočnoj Hrvatskoj biti tmurno, oblačno i maglovito. Ponegdje je moguća rosulja, a sunčana razdoblja samo u najvišem gorju zapadne Slavonije. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od 0 do 2 °C, a najviša dnevna oko 5 °C.

Malo niža temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz također oblačno i maglovito vrijeme, ponegdje uz mogućnost slabe kiše ili rosulje. Vjetar slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno i pretežno oblačno, mjestimice uz maglu, osobito po kotlinama i u gorskim zavalama. Ponegdje može biti slabe kiše, a u gorju i rosulje. Vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 3 °C, uz obalu između 6 i 9 °C. Najviša dnevna od 3 do 7 °C, na moru između 11 i 14 °C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano. Vjetar uglavnom slab, prema otvorenom moru mjestimice umjeren sjeverozapadni, pri čemu će more biti mirno ili malo valovito. Jutarna temperatura zraka od -1 do 2 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 16 °C.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz najviše sunčana vremena. Vjetar većinom slab promjenjiva smjera."

I sljedećih dana bez znatnije promjene

"Idućih dana u unutrašnjosti bez veće promjene - i dalje većinom tmurno, oblačno i maglovito, ponegdje sa slabom kišom ili rosuljom. Sunčana razdoblja većinom u višem gorju. Vjetar uglavnom slab. Temperatura zraka bez znatnije promjene, i dalje većinom malo viša od prosjeka.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo pa i pretežno oblačno, mjestimice s maglom i sumaglicom, a ponegdje može pasti i malo kiše, osobito u nedjelju i ponedjeljak. U Dalmaciji uglavnom sunčano i razmjerno toplo. Vjetar većinom slab. U nedjelju će zapuhati umjereno, mjestimice i jako jugo, koje će u ponedjeljak okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!