23:06 / 14.11.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dolazi promjena znatna, ponegdje i dosta "blatna"

-

-

Foto: - / -

U ponedjeljak kratkotrajna promjena s kišom, ponegdje i grmljavinom, te jakim vjetrom - najprije južnim i jugom, navečer na sjevernom Jadranu i burom. Već u utorak razvedravanje, a u četvrtak novo naoblačenje...
Promjene stižu. Štoviše, ponegdje su već stigle u nedjelju, a početkom tjedna bit će ih diljem Hrvatske. U ponedjeljak će na Jadranu kiša biti još češća i obilnija, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a jugo će zamjenjivati bura s kojom u utorak slijedi razvedravanje, do kraja tjedna i novo naoblačenje. Osim kiše, ponegdje i obilnije, u najvišim kopnenim dijelovima past će i malo snijega pa ne zaboravite na obaveznu zimsku opremu, a one po nizinama u novome će tjednu vjerojatno razveseliti i nekoliko barem djelomice sunčanih dana.

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a pripremio za "Plodove zemlje".

A povodom Interlibera, ove godine samo virtualnog, djeluje prigodno podsjetiti i na knjige s meteorološkom tematikom. Možda neke potaknu na bavljenje meteorologijom, pa i studiranje na PMF-u?!

U ponedjeljak promjena

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu još će biti suho, ujutro uz mjestimičnu maglu, zatim vjerojatno i sunčana razdoblja. Prema kraju dana raste vjerojatnost za kišu, a i umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura između 5 i 8 °C, a najviša od 11 do 14 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj malo toplije nego u nedjelju. Nakon mjestimične jutarnje magle moguća su sunčana razdoblja, a od sredine dana treba računati na kišu, ponegdje moguće i obilniju, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar.

Pretežno oblačno bit će u gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu, već prijepodne s kišom, mjestimice i obilnom, pri čemu lokalno može pasti i više od 35 litara kiše po četvornom metru. Nakon umjerenog i jakog juga prema večeri i u noći će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka bura s olujnim udarima. Temperatura zraka u gorju od 6 do 12 °C, na moru između 11 i 17 °C, a navečer uz zahladnjenje u najvišem gorju moguća je i snijeg.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i izraženije pljuskove praćene grmljavinom. Također će biti vjetrovito uz jako jugo, navečer na sjeveru u okretanju na buru. More umjereno valovito prema kraju dana u jačanju.

Jakog juga bit će i na jugu Hrvatske, uz naoblačenje koje će poslijepodne donijeti i kišu, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. Temperatura zraka uglavnom između 14 i 18 °C."

U utorak razvedravanje, ali...

"U utorak će još mjestimične kiše biti na istoku i jugu unutrašnjosti, ali će se do kraja dana razvedriti. U srijedu i četvrtak nakon mjestimične magle barem djelomice sunčano, ali ujutro i svježije.

Na Jadranu od utorka pretežno sunčano, ali i vjetrovito, uz jaku, na udare i olujnu buru, koja će u srijedu oslabjeti. Sa slabljenjem bure jutra će biti svježija, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!