01:35 / 15.10.2020.

Autor: Zoran Vakula

Dolaze stabilniji dani, sve rjeđe će trebati kišobrani

-

-

Foto: - / -

Sljedećih će dana vrijeme biti mirnije nego u četvrtak, ali do subote još ne posvuda i suho... Iako uz sve više sunčana vremena, bit će i dalje razmjerno svježe, u unutrašnjosti uz sve češću jutarnju maglu i mjestimičan slab mraz...
Premda prognozirana, i ovoga je četvrtka neke iznenadila kiša, često i obilna, a na Jadranu i jak i olujan vjetar, koji je ponegdje prouzročio i materijalnu štetu.

Sljedećih će dana biti mirnije, ali do subote još ne posvuda i suho. No, sunčanog će vremena biti sve više. Zbog tog razvedravanja i dolaska hladnijeg zraka na kopnu će biti sve češća jutarnja magla i mjestimičan slab mraz, i to pri tlu ne samo u gorju, pa je osjetljivije bilje najbolje zaštititi.

I dok će smirivanje vremena, početkom noovga tjedna i prevladavajuće sunčano vrijeme većini vjerojatno odgovarati, ne vesele spoznaje o stanju globalne, a i lokalne klime. Kakav je Zemljin "klimatski puls", pogledajte u četvrtak navečer - i kasnije pomoću HRT-ija - u "Pulsu".

U nastavku slijedi uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

I u petak još ponegdje kiša, ali i sunčana razdoblja, razmjerno svježe

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te samo rijetko uz malo kiše. Ujutro je ponegdje moguća i magla. Uz uglavnom slab sjeverozapadni vjetar temperatura zraka ujutro će biti od 6 do 9 °C, a poslijepodne 12 do 15 °C.

Još svježije će biti u središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu uglavnom od 6 do 12 °C, te uz prevladavajuće oblačno vrijeme, povremenu slabu kišu i slab vjetar.

U gorju još hladnije i kišovitije, a mjestimične kiše, moguće i pljuskova s grmljavinom, bit će i na promjenjivo oblačnom sjevernom Jadranu, uz temperaturu zraka također nižu nego u četvrtak. No barem će bura biti slabija.

Manje vjetrovito i valovito nego tijekom četvrtka i u Dalmaciji, uz samo ponegdje umjerenu buru i sjeverozapadni vjetar, uz obalu poslijepodne i jugozapadni. Sunčanog će vremena biti više nego u četvrtak, ali valja računati na još mjestimičnu kišu, vjerojatno i grmljavinu. Temperatura zraka ujutro od 5 do 9 °C, uz more 10 do 14 °C, a poslijepodne između 15 i 19 °C.

Podjednako niža temperatura zraka od prosječne za sredinu listopada bit će i na jugu Hrvatske, uz često umjeren jugozapadni vjetar s kojim će biti promjenjive naoblake i sunčanih razdoblja, ali i povremene lokalne kiše i grmljavine, osobito prema kraju dana.

U subotu još mjestimice malo kiše pa stabilnije, ali...

I u subotu će još na Jadranu biti promjenjivo, uz kišu većinom na južnom dijelu. Od nedjelje stabilnije - uglavnom suho pa i pretežno sunčano, ali i dalje razmjerno svježe, uz buru pa maestral.

Svježije nego što je uobičajeno sljedećih će se dana zadržati i u kopnenom području, pri čemu valja upozoriti i na veliku vjerojatnost za sve češći slab mraz, u gorju i ne samo pri tlu, a u prometu će ujutro smetati i sve učestalija magla. Poslijepodnevna temperatura u porastu, budući da će biti sve više sunčanih sati i manje oblaka. No u subotu će ih još biti dosta, uz povremenu kišu uglavnom na istoku Hrvatske i u unutrašnjosti Dalmacije.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!