13:02 / 15.01.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag.phys. - geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do utorka hladno sigurno, a na moru gdjekad i burno

-

-

Foto: - / -

Tijekom vikenda i početkom novoga tjedna i dalje razmjerno hladno, samo ponegdje uz povremene slabe oborine, a na Jadranu i uz buru, osobito u subotu često jaku...
"U najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime. Sunce kada se i ukaže bude zubato, tu i tamo padne malo snijega", komentirao je i istodobno prognozirao vrijeme ovih i budućih dana Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči Dnevnika u 19 sati, i nastavio: "Jutarnja temperatura zraka na kopnu je između -10 i -5 °C, u gorju i niža, dnevna svega oko 0 °C, a jutarnjih minusa ima i na Jadranu. Povremeni sjeverac i bura pojačavaju dojam hladnoće. Bez znatnije promjene - uglavnom u nedjelju uz mjestimične oborine - bit će do utorka, kada slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i jugom, te češćim oborinama, osobito u južnijim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu, gdje će južina biti još izraženija nego na kopnu."

Prognoza do kraja siječnja

Uz južinu će se od srijede  smanjiti pa i prestati opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje. Štoviše, bit će iznadprosječno toplo barem do kraja sljedećega tjedna. Prognoze za posljednji siječanjski tjedan nisu tako pouzdane, ali sve je veća vjerojatnost da će srednja tjedna temperatura zraka biti barem oko prosječne za kraj siječnja, posebice zbog izostanka znatnijih noćnih i jutarnjih „minusa“. Barem neka utjeha za nastradale od potresa, pa makar i ne bude suho.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu razmjerno hladno, na Jadranu sunčano, uz buru, na kopnu oblačnije, uz mogućnosti snijegaIzidor Pelajić, mag. phys. - geophys.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu tijekom izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja povremeno može pasti malo snijega. Dojam hladnoće pojačavat će ponegdje umjeren sjeverozapadnjak uz najnižu temperaturu i do -7 °C, a najvišu tek oko 0 °C.

Podjednako promjenjivo i u središnjoj Hrvatskoj, također uz lokalnu mogućnost kratkotrajnog snijega. Umjeren sjeverac puhat će uz Dravu, a drugdje vjetar većinom slab, pa i na Banovini, gdje će ujutro temperatura opet pasti do oko -7 °C.

U oblačnijem gorju povremeno slab snijeg, dok će na sjevernom Jadranu biti često i pretežno vedro te vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, zbog koje će more biti valovito. Jutarnja temperatura u gorju od -11 do -8 °C, u unutrašnjosti Istre oko -6 °C, a uz more od -1 do 4 °C. Poslijepodne od 4 do 8 °C, u gorju oko -2 °C.

Hladno, vjetrovito i valovito bit će u Dalmaciji, uz umjerenu i jaku buru te valovito, prema otvorenom moguće i jače valovito more. Jutarnji "minusi" bit će izraženiji u unutrašnjosti, gdje će najviša temperatura biti između 0 i 3 °C, duž obale od 5 do 8 °C.

I na najsunčanijem krajnjem jugu Hrvatske bit će podjednako razmjerno hladno, uz dnevnu temperaturu oko 7 °C, te uz olujne udare bure."

Do utorka razmjerno hladno, ali posvuda ne i suho, pa južina...

"Idućih dana na kopnu još hladnije, osobito u gorju, gdje će se ujutro temperatura spuštati i do -13 °C, danju većinom oko 0 °C. Često će biti djelomice sunčano, a s više oblaka povremeno može pasti i još malo snijega, uglavnom u gorju, i to osobito u nedjelju. U utorak će zapuhati jugozapadni vjetar koji najavljuje zatopljenje sredinom tjedna.

Na Jadranu u nedjelju promjenjivo, uz mjestimičnu susnježicu, posebice na sjevernom dijelu, a prema otvorenome moru izglednija je kiša i umjeren jugozapadnjak. U ponedjeljak sunčanije i stabilnije te i dalje razmjerno hladno, ponegdje dodatno ujutro uz umjerenu buru, danju sjeverozapadnjak, a vjetar će u utorak okrenuti na umjeren jugozapadni, s kojim će malo zatopliti.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!