23:34 / 06.10.2020.

Autor: Zoran Vakula

Do subote od kiše predah pa njezin novi "zamah"

-

-

Foto: - / -

Do subote kišu zamjenjuju sunce i vedrina, uz koje će bura i tramontana oslabjeti, a jačanje juga u subotu najava je novog promjenjivog, kišovitog i vjetrovitog razdoblja, osobito na kopnu i hladnijeg od prosječnoga za ovaj dio godine....
I dok do ovoga četvrtka u dosadašnjem dijelu listopada mjestimice u južnijim hrvatskim krajevima nije bilo ni kapi kiše - na sjevernom Jadranu, te u gorju i središnjoj Hrvatskoj ponegdje je već nadmašena prosječna mjesečna količina oborine, primjerice, na zagrebačkome području, Križevcima, Zavižanu, Senju, Rabu...

Do subote kišu zamjenjuju sunce i vedrina, uz koje će bura i tramontana oslabjeti, a jačanje juga u subotu najava je novog promjenjivog, kišovitog i vjetrovitog razdoblja, osobito na kopnu i hladnijeg od prosječnoga za ovaj dio godine. No od četvrtka do subote svježine će biti samo ujutro, posebice u unutrašnjosti, pri čemu valja računati i na mjestimičnu maglu, a danju pretežno sunčano i mnogima za listopad ugodno toplo.

U nastavku slijedi uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Četvrtak: većinom sunčano i toplije, ali nakon svježeg jutra, na Jadranu još vjetrovito

U Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša će tijekom noći prestati pa će četvrtak biti većinom sunčan, uz prolazno umjerenu naoblaku te povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša oko 18 °C.

Svježije jutro nego u srijedu i toplije poslijepodne bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz puno vedrine ukrašene oblacima, te uz jutarnju maglu češću nego na istoku.

I u gorju u unutrašnjosti Istre moguća je jutarnja magla, nakon koje sunčano, većinom i vedro, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će bura i tramontana slabjeti, ali će još i prijepodne ponegdje biti jake, na udare i olujne, uz more gdjegod i valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, u gorju uz mogućnost slabog mraza pri tlu, a uz more od 10 do 15 °C. Najviša poslijepodnevna oko 21 °C, u gorju 15 ili 16 °C.

Danju toplije nego u srijedu bit će i u sunčanoj Dalmaciji, ali nakon svježijeg jutra, posebice u unutrašnjosti. Prevladavat će umjerena, mjestimice i jaka tramontana, osobito na šibenskome području te na povremeno i jače valovitome otvorenome moru.

I na jugu Hrvatske još u četvrtak prilično valovito i vjetrovito, ali i sunčano - ujutro uz temperaturu zraka od 14 do 16 °C, u unutrašnjosti i samo oko 10 °C, poslijepodne od 21 do 23 °C.

U petak i subotu još razmjerno stabilno, pa opet...

U petak i subotu toplije, ali na kopnu tek nakon svježeg jutra, tijekom kojega je slab mraz pri tlu moguć uglavnom u gorju. Ponegdje će biti i kratkotrajne magle, zatim umjerene naoblake. Prema kraju subote slijedi zamjetnije naoblačenje, uz mogućnost pljuskova uz granicu sa Slovenijom, a tijekom oblačnije, vjetrovitije i svježije nedjelje kiše će opet biti u većem dijelu unutrašnjosti. U najvišem gorju navečer čak raste vjerojatnost i za snijeg.

I na Jadranu u petak i subotu pretežno sunčano, najprije uz buru i tramontanu, zatim opet jačanje juga, koje će u nedjelju ponovno biti većinom jako, a na sjevernom dijelu zamijenit će ga još jača bura. Pritom će u nedjelju biti čestih pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena. Temperatura zraka u blagom porastu, posebice jutarnja, uz iznimku danju svježije nedjelje na sjevernom Jadranu.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!