13:06 / 21.10.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do petka je odavno znano: toplo, suho i sunčano

-

-

Foto: - / -

Do petka uz južinu većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo pa od vikenda opet promjenjivo i svježije, uz povremenu kišu...
Kao da se želi pridružiti obilježavanju prvog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa - vrijeme tijekom srijede većini nije prouzročilo veće nevolje, osim što je ujutro bilo mjestimične magle i mraza, a nekima nije odgovaralo ni osjetno zatopljenje i jačanje južine.

S južinom i iznadprosječnom toplinom "sukobljavat" ćemo se i sljedećih dana, tijekom kojih jutarnje magle i mraza može biti još samo rijetko, uglavnom u četvrtak u Posavini i Podunavlju, te u unutrašnjosti Dalmacije. Uz pretežno suho i sunčano vrijeme najviša poslijepodnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 20 i 23 °C, a i jutra će većinom biti osjetno toplija od onih početkom tjedna. Oblačnije, uz mogućnost gdjekoje kišne kapi, bit će uglavnom oko Rijeke i u Gorskome kotaru.

No, ponegdje već od potkraj petka, te posvuda tijekom vikenda i početkom novoga tjedna ponovno će biti dosta oblaka, iz kojih i česte kiše, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Četvrtak: pretežno suho, sunčano i iznadprosječno toplo, južina

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano, ujutro rijetko gdje uz mogućnost magle, pri tlu i slabog mraza. Uz slab do umjeren jugozapadni vjetar najviša temperatura zraka bit će između 20 i 22 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a i najniža dnevna temperatura bit će viša nego u srijedu, uglavnom između 9 i 12 °C. Prevladavat će sunčano uz umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar.

Umjerenog do jakog jugozapadnjaka bit će i u gorskim krajevima, dok će na sjevernom Jadranu vjetar biti uglavnom slab - južni i jugozapadni. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a na širem riječkom području uz više oblaka može pasti poneka kap kiše. Jutarnja temperatura između 5 i 9 °C, na Jadranu od 10 do 13 °C, a najviša dnevna oko 18 °C, na Jadranu od 19 do 21 °C.

Uz obilje sunca i slab vjetar promjenjiva smjera najviša dnevna temperatura zraka u Dalmaciji će biti od 20 do 22 °C. No u unutrašnjosti će jutro biti svježe jutro, pa ponegdje nije isključena mogućnost slabog mraza pri tlu.

Sunčano uz većinom slab jugozapadni i sjeverozapadni vjetar te malo valovito more bit će i na jugu Hrvatske. Temperatura zraka i mora bit će podjednake - uglavnom između 20 i 22 °C."

I u petak još većinom suho, sunčano i razmjerno toplo pa za vikend...

"U petak u unutrašnjosti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i iznadprosječno toplo. Potkraj dana naoblačenje sa zapada pa će u dane vikenda biti promjenjivo, s čestom kišom. Bit će i dalje razmjerno toplo, osobito ujutro. No, dnevna temperatura bit će u padu.

I na Jadranu nakon pretežno sunčanog petka - za vikend promjenjivo, povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Nakon juga i južnog vjetra, u nedjelju će prolazno okrenuti na buru, osobito na sjevernom dijelu, uz manji pad temperature zraka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!