18:01 / 10.12.2020.

Autor: Zoran Vakula

Ciklona na naše živote djeluje do subote

-

-

Foto: - / -

u petak i subotu u većini kopnenih krajeva oblačno, prijepodne i maglovito, ponegdje uz mogućnost rosulje, pa i poneke pahulje. Na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije promjenjivo, većinom uz jugo i povremenu mjestimičnu kišu, češću u Dalmaciji, ali i sunčana razdoblja...
"Ima li kraja nevoljama?", vjerojatno su i u četvrtak pitali mnogi, i to ne zbog malo snijega koji je pao u nekim nizinama sjeverne Hrvatske, nego što je tih oko 5 centimetara mokrog snijega vjerojatno pripomoglo rušenju šatora u Varaždinu. No barem je slabljenje vjetra omogućilo pronalazak platforme.

Već u petak jugo će na većem dijelu Jadrana opet jačati, ali samo kratkotrajno jer do kraja tjedna i osobito početkom novoga slijede stabilniji dani, bez dosadašnjih meteoizazova, ali uz neke nove, primjerice, iznadprosječnu toplinu za sredinu prosinca, otapanje snijega, poledicu po nekim nizinama, maglu čestu, ponegdje i dugotrajnu...

No, prije svega toga u petak i subotu u većini kopnenih krajeva oblačno, prijepodne i maglovito, ponegdje uz mogućnost rosulje, pa i poneke pahulje. Na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kišu, češću u Dalmaciji...

U nastavku slijedi u četvrtak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

I u petak mjestimične oborine, na Jadranu i novo jačanje juga...

I u petak na Jadranu, posebice južnom, uz promjenjivu naoblaku povremena mjestimična kiša, te ponovno umjereno, ponegdje i jako jugo, pri čemu će temperatura zraka biti većinom od 9 do 14 °C. Niža samo u unutrašnjosti.

I na srednjem Jadranu poslijepodne toplije u većinom umjereno valovitom moru nego izvan njega, ali uz umjereno, mjestimice i jako jugo, te uz oblake, sunce, u mnogim mjestima i povremenu kišu, koja će u ovom dijelu unutrašnjosti Dalmacije uglavnom izostati.

Ni na sjevernom Jadranu kiša neće pasti posvuda, ali moguća je - osobito na otocima i na zapadu Istre. Uz promjenjivu će naoblaku i ponegdje buru, istočnjak i jugo, prema otvorenome i sjeverozadnjak, temperatura zraka ujutro biti od 5 do 9 °C, poslijepodne 9 do 12 °C. U oblačnome gorju - gdje još može pasti malo kiše i snijega - od -2 °C mjestimice ujutro do oko 6 °C poslijepodne u Lici.

Podjednaka, prosječna temperatura za ovaj dio prosinca bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom suho vrijeme, ali oblačno i maglovito, uz malu vjerojatnost kratkotrajnog provirivanja sunca i nebeskog plavetnila, koje možda nakratko vide i neki u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će temperatura zraka biti uglavnom od 0 do 6 °C.

U subotu još bez znatnije promjene pa...

Ni u subotu još nema znatnije promjene vremena pa i dalje u unutrašnjosti valja računati na povremene slabe oborine, pri čemu je moguća i kiša i snijeg, uglavnom u gorju. Podjednako i početkom nedjelje, tijekom koje će se razvedravati, što će biti uvod u stabilnije dane, u kojima će u većini krajeva biti barem malo sunčanog vremena. No, valja upozoriti na jutarnje "minuse" i čestu maglu, ponegdje i dugotrajnu, koja će u nekim nizinama onemogućiti porast temperature vidljiv u gorju.

I na Jadranu od nedjelje blagi porast temperature zraka, uz sve više sunčana vremena, te većinom uz buru, ponegdje i s olujnim udarima, ali u subotu još promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te uz još povremenu kišu, osobito na srednjem i južnom Jadranu.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!