23:58 / 17.11.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Četvrtak još stabilan pa petak "izazovan"

-

-

Foto: - / -

I u četvrtak će po nizinama magla i niski oblaci biti česti i dugotrajni, ponegdje i cjelodnevni, pri čemu je moguća mjestimična izmaglica i slaba rosulja, ali će u ostalim krajevima biti sunčano, te i dalje za sredinu studenoga razmjerno toplo.
I dok su sunce, vedrina i za studeni iznadprosječna toplina barem malo popravljali raspoloženje mnogima na Jadranu i područjima uz njega, te u gorju i samo rijetkim nižim predjelima sjeverne Hrvatske - po većini njezinih nizina maglovito i prohladno vrijeme dodatno je pridonosilo sjetnom raspoloženju ove srijede. I u četvrtak će po nizinama magla i niski oblaci biti česti i dugotrajni, ponegdje i cjelodnevni, pri čemu je moguća mjestimična izmaglica i slaba rosulja, ali će u ostalim krajevima biti sunčano, te i dalje za sredinu studenoga razmjerno toplo.

U petak slijedi nova promjena vremena s mjestimičnom kišom, u gorju i snijegom te padom temperature koji će "pojačavati" umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, koja će smetati normalnom prometovanju. Štoviše, mjestimice ga i sasvim onemogućavati sve do nedjeljnog prijepodneva. I dok će to rijetke veseliti, razvedravanje u subotu jamačno će mnogima pridonijeti boljem raspoloženju, ali vjerojatno ne i česti jutarnji "minusi" od nedjelje u unutrašnjosti, kao i ponovna magla po nizinama...


U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Četvrtak: od magle, oblaka i prohladnog vremena do vedrine i iznadprosječne topline

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak će u zapadnoj Slavoniji iz magle i niskih oblaka izvirivati samo gorje. A u istočnoj Slavoniji i Baranji slab do umjeren jugoistočni vjetar najvjerojatnije donosi razvedravanje, uz porast dnevne temperature i do 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj magla i niski oblaci, a sunce uglavnom samo na vrhovima gora. Temperatura većinom od 3 do 8 °C, a u sjevernim predjelima, gdje će noću još biti vedrine, ujutro može biti i hladnije. Tek krajem dana zapuhat će sjeverni vjetar, a zatim u noći mjestimice kiša.

U gorju i na sjevernom Jadranu sunčano, po kotlinama u noći i ujutro s maglom i slabim mrazom, osobito u Lici. Magla je ujutro moguća i na otvorenom moru sjevernog Jadrana. Vjetar uglavnom slab, na otvorenom u početku još sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 12 °C u gorju do 18 °C na moru.

U Dalmaciji pretežno sunčano, uz slab vjetar te mirno do malo valovito more. Ujutro hladnije nego u srijedu, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje uz kratkotrajnu maglu i slab mraz, a najviša dnevna temperatura zraka bit će između 15 i 19 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz uglavom suho vrijeme i barem djelomice sunčano. Vjetar slab, ujutro duž obale burin, more malo valovito."

U petak nova promjena

"Petak donosi promjenu vremena, u unutrašnjosti u obliku mjestimične kiše, umjerenog do jakog sjevernog vjetra te prodora zamjetno hladnijeg zraka. Zbog toga u gorju može pasti i malo snijega. U subotu vjetar slabi te se postupno razvedrava, a najhladnije bit će u nedjelju ujutro. Pritom će se temperatura sniziti i do -5 °C, osobito po kotlinama, a u nizinama će biti i magle.

Na Jadranu u petak prolazno naoblačenje, ponegdje uz malo kiše, vjerojatnije na sjeveru te prema otvorenom moru. Zapuhat će jaka i olujna bura, najprije na sjevernom Jadranu, a podno Velebita imat će i orkanske udare. Stoga treba računati i na probleme te prekide u prometu. U subotu razvedravanje, u drugom dijelu dana i slabljenje bure, no i daljnji pad temperature. U nedjelju sunčano.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za čevrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!