Božić kakav malo tko želi, iako ponegdje bijeli

23.12.2020.

22:25

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Nakon Badnjaka toplog kao rijetko kada - slijedi jaka promjena vremena s kišom, često i obilnijom, ponegdje i snijegom, te zahladnjenjem, jačanjem bure... No, već do kraja nedjelje nova južina, početkom novoga tjedna i zatopljenje...
Nakon Badnjaka toplog kao rijetko kada - u Zagrebu je, primjerice, više od 16 °C izmjerenih u četvrtak bilo samo na Badnjak 2009. godine - slijedi jaka promjena vremena. Kiša, često i obilnija, pad temperature, ponegdje i snijeg, osobito u gorju, te umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana poslijepodne bura u jačanju i širenju prema jugu, gdje će se još zadržati jugo i jugozapadnjak.

Na blagdan sv. Stjepana još vjetrovitije i hladnije, u početku s oborinama, pri čemu je snijeg uz buru moguć i ponegdje uz more, a tijekom dana u zapadnim i sjevernim krajevima barem djelomično razvedravanje. U još hladniju nedjelju smirivanje vjetra i prestanak oborina, ali i ponovno sve izraženiji pad tlaka, do večeri i jačanje južine, uz koju će početkom novoga tjedna biti osjetno toplije, ponovno uz kišu čestu, mjestimice vjerojatno i obilniju pa će se oborinskim rekordima iz prvog dijela prosinca vjerojatno pridružiti još poneki. Kao da nam ove godine nije bilo dosta ekstremnih pojava i događaja!?


U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - od 21. prosinca 2020. svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

Tijekom Božića promjena s kišom, zahladnjenjem, ponegdje i snijegom, burom...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Tijekom Božića na istoku Hrvatske većinom oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura mjestimice će biti i najviša dnevna, jer će poslijepodne osjetno zahladnjeti.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom, a poslijepodne uz pad temperature zraka u gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima umjereno i pretežno oblačno s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. Poslijepodne pad temperature, u gorju i susnježica i snijeg, uz moguć tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a u drugom dijelu dana zapuhat će umjerena i jaka bura, koja će navečer jačati. Temperatura zraka od 3 do 9 °C, poslijepodne u padu, a uz obalu između 8 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka od 7 do 12 °C, na moru između 11 i 16 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenjivu naoblaku, povremeno i kišu, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak."

I u subotu oborine i bura, a do kraja nedjelje opet južina

"U subotu u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno mjestimice s kišom, a uglavnom u gorju i Posavini ponegdje i snijegom uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. U nedjelju djelomično razvedravanje, uz osjetan pad temeperature zraka, a u ponedjeljak novo naoblačenje s kišom uz jačanje južine.

Na Jadranu u subotu promjenljivo i vjetrovito mjestimice s kišom. Puhat će umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, a podno Velebita može biti i snijega nošenog burom. U nedjelju smirivanje i djelomično razvedravanje, a u ponedjeljak novo naoblačenje s kišom, uz jako i olujno jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!