Bilo je i mirnijih dana od ovog blagdana sv.Stjepana

25.12.2020.

18:35

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Na blagdan sv. Stjepana bit će hladnije i vjetrovitije nego tijekom Božića, u većini Hrvatske uz povremene mjestimične oborine...
Na blagdan sv. Stjepana bit će hladnije i vjetrovitije nego tijekom Božića, u većini Hrvatske uz povremene mjestimične oborine - u unutrašnjosti uglavnom susnježica i snijeg, koji će većinom u gorju stvarati snježni pokrivač te otežavati, nekima i onemogućavati normalno prometovanje. Baš kao i na Jadranu većinom jaka i olujna bura, mjestimice na udare i orkanska. Važno je spomenuti kako će i u ponegdje u unutrašnjosti biti povremeno jakog, na udare i olujnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Sunčanih sati uglavnom u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom dijelu Jadrana.

U još hladniju nedjelju u većini Hrvatske prestanak oborina, osim u južnijim krajevima, gdje će još biti i kiše i snijega. Bura će slabjeti, ali će još prijepodne biti često jaka i oluja, ponegdje na udare i orkanska, osobito na sjevernom Jadranu.

Nova promjena vremena...

Nova promjena vremena osjećat će po nedjeljnom zatopljenju u gorju te naglom padu tlaka, koji će se nastaviti i tijekom posvuda toplijeg ponedjeljka, kada će se u većini Hrvatske prizemni atmosferski tlak spustiti i na samo oko 990 hPa. Pritom će u noći na ponedjeljak i još više tijekom ponedjeljka jačati jugozapadnjak, te posebice jugo, koje će na većini Jadrana biti jako i olujno, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima. Prema sredini novoga tjedna manje vjetrovito, ali i dalje promjenjivo, te za kraj godine u većini Hrvatske razmjerno toplo, uz povremenu kišu, u gorju ponegdje i snijeg...


U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing.iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - od 21. prosinca 2020. svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu hladnije i vjetrovitije, većinom uz oborine

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Istočni krajevi Lijepe Naše imat će oblačnu subotu, s povremenom kišom, a ponegdje i susnježicom te snijegom. Sunčano može biti na zapadu Slavonije. Uz povremeno umjeren, moguće lokalno i jak sjeverni vjetar, temperatura zraka bit će uglavnom od 1 do 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčana su razdoblja moguća već u prvom dijelu dana. No, mjestimice će uz više oblaka još postojati velika vjerojatnost za malo kiše te susnježice i snijega. Vjetar umjeren, na udare ponegdje i jak sjeveroistočni, a temperatura zraka uglavnom između 0 i 4 °C.

U Lici i Gorskom kotaru i dalje susnježica i snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, ponegdje i debljeg od 10 cm. Kiša je moguća i ponegdje u Hrvatskom primorju, a treba računati i na snijeg nošen burom mjestimice na obali. Temperatura od -2 do 1 °C u gorju te između 3 i 9 °C na sjevernom Jadranu. Bit će vjetrovito s jakim, na udare moguće olujnim sjeveroistočnjakom, a na obali s jakom i olujnom burom, podno Velebita i orkanskom.

Bura će puhati i u Dalmaciji, ponegdje jaka pa i olujna. Prevladavat će oblačno s povremenom kišom, a u Zagori i susnježicom te snijegom. Temperatura zraka između 7 i 12 °C, u unutrašnjosti od 2 do 6 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske između 9 i 14 °C, od sredine dana niža. Nakon jugozapadnjaka i južnog vjetra u prvom dijelu dana, poslijepodne će zapuhati bura koja će ponegdje biti jaka s olujnim udarima. Usto, bit će pretežno oblačno s kišom koja lokalno može biti obilnija."

U nedjelju hladnije i smirivanje, a u ponedjeljak opet južina...

"U nedjelju oborine u kopnenom području još uglavnom mjestimice u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Jutro hladno, a i dnevna temperatura bit će niža nego u subotu. Podjednako hladno i u ponedjeljak ujutro, no uz južinu danju porast temperature te novo jače naoblačenje s kišom, u Lici i Gorskom kotaru i većom količinom. Promjenjivo s mjestimičnom kišom bit će i u još malo topliji utorak. Na Jadranu u nedjelju slabljenje bure uz sunčano vrijeme na sjevernom dijelu, a oblake i povremenu kišu prema jugu. Početkom tjedna ponovno jačanje juga, zatopljenje i početak nove kišne epizode.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!