17:17 / 14.12.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Anticiklona i nije "neka", ali je toplije od prosjeka

-

-

Foto: - / -

Od utorka ponovno oblačnije i na Jadranu, pa posvuda neće biti sasvim suho. No, bura će biti slabija nego prošlih dana...
Premda na vrijeme ovaj tjedan ne djeluje prizemna ciklona, kao u prošlome tjednu, nego anticiklona - polje povišenoga tlaka zraka - u većini hrvatskih kopnenih područja nastavlja se prevladavajuće oblačno vrijeme, a od utorka će ponovno više oblaka nego tijekom ponedjeljka biti i na Jadranu, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Sve je to još jedan dokaz složenosti atmosfere i važnosti za vrijeme ne samo njezinog prizemnog stanja, nego i visinskog, u kojem će nad naš dio Europe od utorka dolaziti povremeno vlažniji zrak, u utorak i srijedu i razmjerno topao. Stoga će i dalje temperatura zraka diljem Hrvatske biti barem oko prosječne za sredinu prosinca, osobito na Jadranu i zamjetnije viša, pri čemu po unutrašnjosti valja računati na mjestimične jutarnje "minuse". A zbog povremeno dosta oblaka ponegdje će vjerojatno biti i rosulje i slabe kiše, uglavnom u kopnenom području i na sjevernom Jadranu. Vjerojatnost za opet zamjetniju kišu povećava se potkraj ovoga tjedna i početkom sljedećega...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

U utorak ponovno oblačnije i na Jadranu...

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom oblačan, ponegdje i maglovit, samo mjestimice s rosuljom. U nekim predjelima povećana je vjerojatnost za kraća sunčana razdoblja, posebno uz Dunav i Dravu, gdje će puhati slab do umjeren jugoistočnjak i istočnjak. Temperatura zraka većinom između 0 i 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj moguće je "negativna" jutarnja temperatura, a najviše dnevna bit će od 3 do 5 °C. Dan će obilježiti magla i niska naoblaka koja se samo ponegdje može raskinuti, uglavnom u Podravini i Međimurju. Mjestimice je moguća vrlo slaba kiša.

Slabe kiše vjerojatno će biti i u dijelu Gorskoga kotara, posebno u drugom dijelu dana, a može je biti ponegdje u Istri i Hrvatskom primorju, uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme. U nekim kotlinama Like te u unutrašnjosti Istre treba računati na maglu. Bura će na moru oslabjeti te će dnevna temperatura biti od 10 do 13 °C, u gorju oko 5 °C.

Prolazno više oblaka u drugom dijelu utorka bit će u većem dijelu Dalmacije, u čijoj je unutrašnjosti ujutro moguća i mjestimična magla. Puhat će još ujutro slaba i umjerena bura, zatim na otvorenom moru sjeverozapadnjak, uz porast temperature zraka do najviših vrijednosti između 10 i 15 °C.

Od 13 do 16 °C bit će na krajnjem jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme, poslijepodne i navečer uz povremeno više oblaka. Bura oslabjeti te na otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak, a more će biti uglavnom malo valovito."

I dalje razmjerno stabilno, ali...

"I sljedećih će dana u unutrašnjosti prevladavati oblačno, uz malo kiše u nekim krajevima u srijedu, u gorju i u četvrtak. Temperatura zraka uglavnom bez veće promjene.

Dosta oblaka i na sjevernom Jadranu, u srijedu te moguće u četvrtak s mjestimičnom slabom kišom. Prema jugu sunčanije, a u petak vjerojatno posvuda većinom sunčano i malo toplije.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!