„Kiša do Ivandana nekako – od Ivandana nikako“

25.07.2021.

17:48

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Suho, sunčano i vruće vrijeme bit će i u tjednu od 21. lipnja pa se nastavlja toplinski stres za biljke i životinje.

Naime, u prvoj polovini tjedna najviša temperatura zraka moguća je i do 36 °C. Ni tople noći uzduž Jadrana neće jenjavati, a moguće su i u nizinama. Biljke je stoga potrebno navodnjavati u jutarnjim i večernjim satima, a životinjama osigurati dovoljno pitke vode, provjetravati prostorije i osigurati zaklon od Sunca. Postoji mogućnost za osvježenjem krajem tjedna, ali za detaljnije informacije treba pratiti dnevne prognoze.

Kako kaže narodna izreka „Kiša do Ivandana nekako – od Ivandana nikako“, a prema prognozi vjerojatno je neće biti, a to odgovara poljoprivrednicima koji se spremaju za početak žetve ječma u idućim danima, jer će i temperatura biti pogodna za prosušivanje klasa. Akumulirana toplina bit će osjetno iznad višegodišnjeg prosjeka pa će i vegetacija, a samim time i korovi, probujati. Vrijeme će biti pogodno za razvoj biljnih bolesti i štetnika.

Plitkom obradom sjetvenog sloja tla, koji će se s odmicanjem tjedna postupno zagrijavati, spriječite dodatno isparavanje vlage. Naime, očekivana srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama bit će oko 29 °C, u gorju oko 26 °C, a uzduž Jadrana oko 30 °C.

Praćenjem sušnih i kišnih uvjeta, koji u sebi sadrže i prognozu oborine
, možemo vidjeti kako je pred nama sušno razdoblje u cijeloj zemlji. U područjima s oskudnim zalihama vode u tlu bit će prvi izazov očuvati urode.

 

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!