Zaštitna špricanja i košnje ponegdje će još pričekati

23.05.2021.

15:01

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Ovog proljeća je ova sažeta agrometeorološka prognoza iz tjedna u tjedan vrlo slična. Pa tako i sada za posljednje dane svibnja najavljujemo promjenjivo vrijeme.

I dalje će povremeno biti kiše te će se izmjenjivati razmjerno svježi i topli, pa i vrlo topli dani. Dok će najviša temperatura zraka na Jadranu veći dio tjedna biti iznad 20 °C, u Dalmaciji i 25 °C, na kopnu će najtopliji biti utorak. Toplina je prijeko potrebna da dozriju plodovi, primjerice jagode koje rastu na otvorenom. Njihova berba u unutrašnjosti kasni već 3 tjedna. Jagode su ljubiteljice sunca. Za slatkoću im treba barem 6 do 8 sati izravne sunčeve svjetlosti, što će na kopnu biti rijetkost u danima koji slijede.

Kiše, pa i u obliku pljuskova, bit će u prvom dijelu tjedna, i to ponajprije na kopnu te na sjevernom Jadranu. Zaštitna špricanja će u ovim krajevima morati pričekati, kao i košnja na livadama i priprema sjena. Odluku za te poslove donesite sredinom tjedna prateći dnevne prognoze. Oborina u proljeće je često neravnomjerno raspoređena. Tako i ove godine. Dok je na zapadu već nadmašena prosječna količina za svibanj, na krajnjem jugu Jadrana i na otocima povrtincama i cvjetnicama već nedostaje vode.

srednja dnevna temperatura sjetvenog sloja tla će se i dalje kolebati i biti ispod prosjeka za ovo doba godine - vjerojatno od 13 do 18 °C na kopnu, te od 19 do 22 °C uzduž Jadrana, na otocima i malo viša.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!