16:00 / 07.03.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Zaštitite povrće na otvorenome

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Noći i jutra će još barem do sredine tjedna ostati hladni, na kontinentu uz temperaturu zraka ispod 0 °C. Povrće koje se uzgaja na otvorenom će trebati zaštititi.

U prohladnom jutru mogu stradati rano procvale voćke, pa svakako budite na oprezu. U drugom dijelu tjedna će ponovno zatopliti pa će najviša temperatura zraka u gotovo cijeloj Hrvatskoj vjerojatno biti oko 17 °C. Toplina će poticati vegetaciju. Pogodovat će nicanju posijanih ratarskih i povrtlarskih kultura, a kolorit prirode će svakim danom biti sve raskošniji.

Posla je u ovom pretproljetnom razdoblju na pretek. Puno je prirodnih ostataka od rezidbe u voćnjacima i vrtovima koje neki poljoprivrednici spaljuju. Iako još nije nastupila zabrana paljenja korova, treba biti na oprezu, pridržavati se mjera zaštite i obavijestiti najbližu vatrogasnu postrojbu, vatrogasce tražiti savjet i pomoć ako treba.

Prema kraju tjedna gotovo se posvuda povećava vjerojatnost za kišu. No 5 do 10 mm već u ponedjeljak i utorak može pasti u Dalmaciji. U ponedjeljak prijepodne, prije kiše, može se iskoristiti za zaštitu u voćnjacima i maslinicima.

Srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubineu priobalju će biti u granicama od 9 do 12 °C, na dalmatinskim otocima i viša, a u kontinentalnim krajevima oko 8 °C, što je dovoljno da se u vinogradima započne s proljetnom prihranom.Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijelu emisiju možete vidjeti nedjeljom na HTV1 u 12.30 te ponedjeljkom oko 14.05 te na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!