Zaštitite osjetljivo bilje, prihranite usjeve...

14:00 / 27.02.2022.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Oprez kod orezivanja bio je opravdan. Iako su neke vrste voćaka otporne na hladnoću nakon orezivanja, voćarima na kontinentu sigurno se neće svidjeti dugotrajna jutarnja hladnoća koja nam pristiže sljedećih dana, jer je iznadprosječna toplina već pokrenula kolanje sokova.

Najniža jutarnja temperatura zraka u kontinentalnim krajevima vjerojatno će biti oko -5 °C gotovo kroz cijelo razdoblje, u gorju i do -10 °C. Vrijednosti pri tlu vjerojatno će biti još i niže pa se preporučuje zaštita osjetljiva bilja. Dnevna temperatura zraka tek će sredinom tjedna biti iznad 10 °C i nakratko ublažiti hladnoću, a u ostatku razdoblja bit će u razini višegodišnjih prosjeka.

Uzduž Jadrana najniža temperatura zraka mjestimice je moguća i oko -1 °C, u zaobalju i niže, stoga je potrebna zaštita osjetljivih agruma, dok će najviše dnevne vrijednosti vjerojatno biti oko prosjeka, 13 °C.

Vrijeme je bubrenja cvatnih pupova te su moguće štete od hladnoće, koju možete ublažiti zaštitnim prskanjima i to što prije, pritom vodeći računa o mogućoj kiši, pa čak i susnježici početkom razdoblja. Kako će u ostatku tjedna biti većinom suho i mirno vrijeme, štetu je moguće smanjiti orošavanjem, dimljenjem ili prekrivanjem voćaka.

U poljima u koja je moguće pristupiti mehanizacijom, vrijeme će biti pogodno za prihranu usjeva. Kako će se površinski sloj tla nanovo smrznuti, bit će lakše obaviti oranje u pripremi za nadolazeću sjetvu jarih kultura.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 1 °C, u gorju oko 0 °C, te uzduž Jadrana oko 5 °C.

Prevrtljiva veljača ponovno je opravdala svoj naziv, a lažljivi ožujak tek će pokazati svoje lice.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!