18:49 / 28.11.2020.

Autor: Marko Vučetić, dipl. ing., DHMZ/HRT

Zaštitite nasade od vjetra, snijega, hladnoće...

-

-

Foto: - / -

Ne treba nikoga čuditi da je zimski tjedan pred nama. Tjedna najniža temperatura zraka na kontinentu će vjerojatno biti od -3 °C do -6 °C, uz upozorenje da je ponegdje moguća i niža temperatura. Tada i uzduž Jadrana može biti negativnih vrijednosti.

Najhladniji dani vjerojatno će biti sredinom tjedna, kada će se na kontinentu čak i najviša dnevna temperatura zraka spustiti na oko 0 °C, u gorju i niže. Prema samom kraju tjedna povećava se vjerojatnost za toplije vrijeme i ublažavanje zimskih nedaća.  su velike količine oborine. U gorju i središnjoj te zapadnoj Hrvatskoj kao snijeg, drugdje kao susnježica, a uz jak vjetar pokoja pahuljica može iznenaditi i bliže moru. Na kraju tjedna zatopljenje i mogućnost za opet velike količine oborine, posebno uzduž Jadrana. Sve u svemu - pune ruke posla.

Ne dopustite iznenađenja sa zahladnjenjem, kao ni s obilnim količinama oborine, posebno ne snijegom

Sredinom tjedna mogućepod čijim teretom mogu nastati lomovi stabala ili ukrasnih grmova i živica, a uzduž Jadrana obavite zaštitu nasada od jakog vjetra pa i hladnoće.

Srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine na kontinentu će vjerojatno biti u granicama od 1 °C do 4 °C, a duž Jadrana uglavnom od 7 °C do 10 °C. Na kontinentu, u tankom površinskom sloju tla, moguć je pad temperature i ispod 0 °C.

U ovom predviđenom ranom udaru zime i nije baš sve tako crno jer: "Što prije zima pobjesni, to prije izbjesni."Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!