15:01 / 28.03.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Zaštitite bilje od mogućih bolesti nakon vjerojatne kiše krajem tjedna

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

U prvoj polovini tjedna bit će sunčano, mirno te iznadprosječno toplo vrijeme. No, blagdanski vikend vrlo vjerojatno bit će hladniji te okupan kišom diljem zemlje, a u gorju moguće i snijegom.

Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti sredinom tjedna, oko 25 °C. Potom slijedi zahladnjenje, na kontinentu i osjetno. No, u nizinskim krajevima najniža dnevna temperatura zraka ipak ne bi trebala ići ispod 0 °C, tek krajem tjedna možda u Gorskome kotaru.

Suhe i sunčane dane u prvoj polovini tjedna povoljno je iskoristiti za zaštitu voćaka i vinove loze od mogućih bolesti koje se mogu razviti nakon kiše krajem tjedna. Pritom je važno pratiti u kojoj razvojnoj fazi se biljka nalazi te primijeniti odgovarajuće sredstvo zaštite.

Već sada prosušenom tlu nadolazeća kiša dat će potrebnu količinu vode kako bi se stvorile barem neke zalihe u tlu i smanjile troškove navodnjavanja.

Sjetveni sloj se polako zagrijava.
U kontinentalnoj Hrvatskoj ostvareni su minimalni uvjeti za sadnju krumpira, a to je temperatura tla od 6 °C do 8 °C. Kako će sljedećih dana srednja dnevna temperatura tla biti i do 12 °C, vjerujem kako će mnogi ove sunčane dane pred nama dobro iskoristiti. Uzduž Jadrana će biti i više vrijednosti pa će uvjeti za sjetvu na otovorenom biti povoljniji.

Međutim, za vikend je na Jadranu moguć jak, a na sjevernom dijelu i olujan vjetar. Stoga se preporuča pratiti dnevne vremenske prognoze, dostupne i u HRT METEO aplikaciji, te po potrebi na vrijeme zaštiti osjetljivo bilje od mogućih lomova grana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!