Vrućina popušta, ali posvuda ne i suša

01.08.2021.

15:18

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Poljoprivrednici u kontinentalnim krajevima zasada će malo predahnuti od toplinskog stresa koji im je zadavao muke u proteklom tjednu, dok će oni u južnijim krajevima i dalje trebati poduzimati mjere ublažavanja stresa za biljke i životinje.

Nestabilno vrijeme donijet će blago osvježenje sa svježijim jutrima, a najviša dnevna temperatura zraka u kontinentalnim krajevima vjerojatno će biti do oko 30 °C. Uzduž Jadrana tople noći će se i dalje zadržati, posebice na krajnjem jugu, dok će najviša dnevna temperatura zraka biti uglavnom oko 33 °C. Stoga će se toplinski stres za biljke i životinje u tome području i dalje nastaviti te će biti potrebno redovito navodnjavati. Pritom racionalno koristeći vodne resurse, jer se suši, barem zasada, ne nazire kraj.

No, sjevernije krajeve te dijelove Istre i Primorja moglo bi zahvatiti i nevrijeme u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, pa i tučom te ja za planiranje radova potrebno pratiti dnevne prognoze.

Vremenski uvjeti i dalje će biti povoljni za razvoj biljnih bolesti i štetnika. Stoga, redovito obilazite i provjeravajte svoje nasade i vinograde i provodite odgovarajuće mjere zaštite.

Na kontinentu će se tlo blago rashladiti te će tako srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama vjerojatno biti oko 25 °C, a u gorju oko 22 °C. Uzduž Jadrana sjetveni sloj i dalje topao s najčešćom temperaturom oko 30 °C.

Dakle, suša i dalje prijeti urodu u južnim krajevima, dok će sjeverniji budno pratiti razvoj oblačnih sustava, pri čemu od velike pomoći može biti i praćenje radarske slike na stranicama DHMZ-a, kao i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!