21:44 / 06.02.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Veljača "prevrtača" opravdava svoj naziv

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

Foto: HRT / HRT

Veljača "prevrtača" opravdava svoj naziv, jer u sljedećim danima ponovno će biti temperaturnih kolebanja. U ponedjeljak još nastavak južine, a potom slijede hladniji dani. 

Najniža jutarnja temperatura zraka u kontinentalnim krajevima vjerojatno će biti oko -4 °C sredinom razdoblja, kada je potrebno biti na oprezu zbog smrzavanja osjetljiva bilja. Uzduž Jadrana vjerojatno oko 4 °C, a u zaobalju moguće i niže. Najviša temperatura zraka na Jadranu vjerojatno oko 13 °C na sjevernom dijelu te oko 15 °C na jugu, dok će u kontinentalnim predjelima još početkom tjedna biti većinom između 10 i 13 °C.

Tijekom siječnja je gotovo u cijeloj Hrvatskoj pala iznadprosječna količina oborine. Višak nakupljene vode dobro će doći u nakupljanju rezervi za sljedeću sjetvenu sezonu, posebice uzduž Jadrana. Najveće količine oborine idućih dana vjerojatne su u prvoj polovini razdoblja, uz oblačno vrijeme s kišom u većem dijelu zemlje, posebice uzduž Jadrana, gdje su mogući jaki do olujni udari vjetra. Stoga se preporučuje radove u maslinicima i vinogradima obaviti u drugoj polovini razdoblja, uz svakodnevno praćenje prognoze.

Tlo se u Dalmaciji dovoljno zagrijalo za sjetvu ranih kultura - i u klijalištima i na otvorenome. Srednja dnevna temperatura sjetvenog sloja tla uzduž Jadrana će vjerojatno biti oko 9 °C na sjeveru te oko 11 °C na jugu. U nizinama oko 4 °C sredinom tjedna.

Suhe dane poželjno je iskoristiti i za sadnju novih voćaka, gnojidbu i orezivanje maslinika i vinograda.
Također, kako bi spriječili pojavu mrazopuca u ovoj izmjeni hladnih jutara i toplih dana, voćke koje još uvijek nisu obijeljene potrebno je zaštititi premazom i tako spriječiti naglo zagrijavanje kore pod utjecajem Sunčevih zraka, a time i njezino moguće pucanje. Za planiranje radova svakako popratite dnevne prognoze.Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!