Ubrzani rast i razvoj kultura, ali i korova, bolesti, štetnika

09.05.2021.

13:20

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

U usporedbi s prvim danima travnja, kada je diljem Hrvatske zabilježena rekordno niska temperatura za taj mjesec, prvi dani svibnja protekli su u prosjeku bližim vrijednostima. U sljedećem tjednu slijedi zatopljenje pa zahladnjenje, te i dalje nestabilno i promjenjivo vrijeme, osobito od srijede.

Najviša temperatura zraka u većini će krajeva biti početkom tjedna, oko 27 °C u nizinama. Najniža će vjerojatno biti u gorju, oko 7 °C. Akumulirana toplina u prvom dijelu tjedna bit će uglavnom iznad prosjeka, što će povoljno utjecati na ubrzani rast i razvoj kultura, ali i korova.

Uz povoljne temperaturne prilike, kiša koje će sredinom tjedna vjerojatno biti diljem Hrvatske, pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetnika, koji su već primjećeni u nasadima i vinogradima. Pojačan vjetar, također u gotovo svim krajevima, posebice krajem tjedna, može ometati radove oko zaštite prskanjem.

Srednja temperatura tla na 10 cm dubine u proteklom razdoblju blago se snizila, a u sljedećim danima bit će najprije u porastu, prema kraju tjedna vjerojatno opet u padu. U nizinskim krajevima vjerojatno će biti oko 16 °C, u gorskoj Hrvatskoj oko 12 °C, a uzduž Jadrana oko 22 °C.

Stanje ukupne količine oborine, trajanje sijanja Sunca, temperaturnih ekstrema zraka, po novome - i tla, od sada možete pratiti na novim agrometeorološkim kartama na internetskim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda - www.meteo.hr. Karte se svakodnevno osvježavaju, te je na njima moguće zorno vidjeti prikaz stanja unatrag sedam dana.Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!