Ublažite toplinski stres kod biljaka i životinja

27.06.2022.

14:51

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

agrometeorološka prognoza

agrometeorološka prognoza

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Ovotjedna prognoza ne razlikuje se mnogo od one prošlog tjedna. Velika vrućina polako dolazi i nad naše krajeve. Najviša dnevna temperatura zraka u nekim će krajevima biti iznad 35 °C, a ponegdje su moguće i rekordne vrijednosti. Toplih noći neće manjkati u cijeloj zemlji. Stoga će toplinski stres biti neizbježan - i kod biljaka, i kod životinja.

Radove na otvorenom preporučuje se obavljati u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Životinjama je potrebno osigurati zaklon i dostup pitkoj vodi, a potrebe za navodnjavanjem bit će povećane s obzirom da je mala vjerojatnost većih količina oborine.

Lokalno je moguć pokoji kratkotrajni pljusak praćen grmljavinom, posebice u prvoj polovini tjedna na kontinentu. U Dalmaciji i dalje pretežno suho. Ipak, nije na odmet pratiti dnevne prognoze oborine i obavijesti o mogućem nevremenu, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Budući da je velika vjerojatnost većinom vedrog vremena, golo tlo će doslovce gorjeti. Da bi sačuvali njegovu vrijednost i vlagu u tlu poželjno je razbiti pokoricu i tako spriječiti kapilarno isparavanje. Raznim tehnikama malčiranja moguće je smanjiti površinsku temperaturu tla i tako smanjiti toplinski stres kod biljaka.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u drugoj polovini tjedna u nizinama će vjerojatno biti oko 30 °C, u gorju oko 27 °C te uzduž Jadrana oko 33 °C, a na otocima i koji malo viša.

Vrijeme će u sljedećim danima biti gotovo idealno za nastavak žetve žitarica, o čemu uostalom i govori narodna izreka:

"Bude li na Petra i Pavla vremena jasna, žetva će biti krasna."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!