17:01 / 02.05.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tlo je dovoljno toplo za sjetvu i sadnju

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Prvi svibanjski tjedan obilježit će pravo proljetno, promjenjivo vrijeme uz čestu izmjenu svježijih i toplih dana, povremeno praćenih kišom, pa i u obliku pokojeg pljuska.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom u prvom dijelu tjedna, i to od 3 °C u gorskoj Hrvatskoj do 11 °C na otocima. Nakon svježijeg početka tjedna, prema vikendu bi temperatura zraka mogla narasti i iznad 25 °C. Toplina je prijeko potrebna za daljnji rast biljaka, te dozrijevanje plodova, primjerice jagoda, rotkvica, mladog luka i kupusa.

Raspodjela oborine bit će nejednolika. Kiša će vjerojatno biti uglavnom početkom te u drugom dijelu tjedna. Na Jadranu bi lokalno moglo biti obilnijih pljuskova, dok bi na nekim mjestima kiša mogla i izostati, pa će biljke trebati i navodnjavati. Suha razdoblja će se zasigurno iskoristiti za zaštitu, gnojidbu i uništavanje korova.

A temperatura sjetvenog sloja tla bit će od 13 °C u gorju do 19 °C na Jadranu. Tlo će biti dovoljno toplo da oni koji su pričekali sa sadnjom i sjetvom obave to idućih dana.

Uljana repica na poljima je posijana još prošloga rujna i sada je u punom cvatu, a cvatnja traje dvadesetak dana. Njezini cvjetovi svojim mirisom privlače pčele. Uljana repica je posebno važna u godini kao što je ova, kada mraz uništi cvjetove na voćkama. Repičini cvjetovi s obilje peludi i nektara su tako pčelama prijeko potrebni da osnaže svoje zajednice i skupe dovoljno hrane.Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!