"Sveti Frane, šara grane"

03.10.2021.

18:00

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HTV / HRT

Korijen riječi listopad nije tajnovit. Šarolike boje lišća uz hladnije vrijeme, povremenu kišu, vlagu i maglu daju ovom mjesecu prepoznatljivu sliku prirode. No, iako je listopad pravi jesenski mjesec i dalje su mogući vrlo topli dani. 

Tako će upravo biti na samom početku tjedna uz najvišu temperaturu zraka od 22 °C u gorju do 27 °C u ostatku zemlje. Toplina je dobra za nicanje i rast tek posijanih ili presađenih povrtlarskih kultura poput špinata, blitve i salate. No, toplina baš i ne odgovara svemu, primjerice izvađenom krumpiru za čije čuvanje treba hladnije vrijeme da ne počne klijati.

Kiša je u cijeloj zemlji moguća u utorak i srijedu, na zapadu zemlje, odnosno u gorju te na sjevernom Jadranu i ranije.
Tlo je trenutno suho, a poljoprivrednici čekaju barem 20-tak mm oborine da započnu s njegovom obradom. Pratite dnevne prognoze za kišu, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Priprema tla za jesensku sjetvu vjerojatno će se moći obaviti u drugom dijelu tjedna. A temperatura tla na oko 10 cm dubine će se odmicanjem tjedna malo spustiti i biti od 11 °C u gorju do 22°C u Dalmaciji.

Kako smo prognozu započeli tako ćemo i završiti – opisom listopada i to s pučkom izrekom "Sveti Frane, šara grane". U ponedjeljak je blagdan sv. Franje Asiškog. On je zaštitnik životinja i na njegov se dan podsjeća na važnost životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet i promiče odnos u kojem se čovjek o životinjama skrbi i poštuje ih.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!