23:13 / 18.04.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Stvaraju se uvjeti za nastanak i razvoj biljnih bolesti i štetnika

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnje travanjske štete od mraza još uvijek se utvrđuju. Ponegdje će biti i 100 %. Uslijed ponegdje vjerojatno rekordno niske temperature zraka za travanj, rast i razvoj biljaka je usporen. Sadnja povrtnica već kasni oko 2 tjedna. No, topliji dani pred nama probudit će vegetaciju i vrlo vjerojatno omogućiti sadnju. Ali već prema kraju razdoblja moguća su nova iznenađenja. Stoga, ipak budite na oprezu i dalje pratite dnevne prognoze.

U sljedećih nekoliko dana slijedi postupno zatopljenje. Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti i oko 22 °C prema kraju tjedna, a najniža viša nego prošlih dana - oko 2 °C u nizinama te oko 4 °C uzduž Jadrana.

Uz postupno zatopljenje, novi će tjedan u mnogim krajevima biti i dosta oblačan i kišovit, što će stvoriti povoljne uvjete za nastanak i razvoj biljnih bolesti i štetnika. Zbog kiše, ali i jakog vjetra, diljem zemlje bit će vrlo teško na vrijeme obaviti zaštitna prskanja u nasadima i vinogradima. Stoga, budno pratite dnevne prognoze oborine i planirajte radove.

S porastom temperature zraka i tlo će zatopliti. Srednja dnevna temperatura tla u nizinskim krajevima verojatno će biti oko 13 °C, u gorju oko 10 °C te uzduž Jadrana oko 17 °C.

I na kraju, poželjno je da zaštitna prskanja ne obavljate u punom cvatu biljaka, već pri još neotvorenim pupovima, kako bi zaštitili pčele od štetnosti pesticida. Cvjetni pokrov ispod nasada važno je pokositi, jer je natopljen pesticidima, ali s košnjom travnjaka koji nisu špricani ipak pričekajte i omogućite tako pčelama prvu ispašu kako bi se oporavile od hladnog vremena. One su važni oprašivači biljaka. Ako nema njih, neće biti ni nas.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!