13:54 / 13.11.2020.

Autor: Marko Vučetić, dipl. ing., DHMZ/HRT

"Snijeg na pšenici - više kruha u pećnici."

-

-

Foto: - / -

Bez obzira na oblačno i maglovito vrijeme na kontinentu, ali zato vedro i sunčano na moru - dosadašnji dio jeseni nas je ipak poštedio većih nevolja. No sljedeći tjedan neće biti tako.

Početkom tjedna relativno visoka temperatura zraka od 11 °C do 17 °C od sredine tjedna spustit će se za 5 °C, 6 °C, a najniža temperatura zraka na kontinentu i ispod 0 °C - uglavnom od -1 °C do -4 °C, u gorju moguće i još koji stupanj niže.

U tjednu pred nama moguće su ponegdje i veće količine oborine. Povoljna je okolnost što ukupnu tjednu količinu oborine treba raspodijeliti na početak tjedna, već u ponedjeljak, i drugu polovinu za kraj tjedna. Između toga vjerojatna su 2 ponegdje i 3 suha dana što svakako treba iskoristiti, primjerice za gnojidbu povrtnjaka i voćnjaka ili oranica i otvaranje zimske brazde. Tim prije što će krajem tjedna sa zahladnjenjem barem u gorju kiša prijeći ako ne u snijeg, a ono u susnježicu. Ni to nije sve.

Naime uzduž Jadrana će biti vjetrovito vrijeme posebno u drugoj polovini tjedna, što će još dodatno otežati pa i u potpunosti prekinuti radove na otvorenom.

Prema kraju tjedna srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine na kontinentu će se vjerojatno spustiti ispod 7 °C pa neka zakašnjela sjetva vjerojatno više ne bi bila uspješna. Duž Jadrana će se temperatura tla zadržati uglavnom oko 10 °C, a na otocima i jugu Dalmacije i oko 13 °C.

A za pšenicu koja je posijana u optimalnim rokovima i već izrasla, zimski dani i nisu na odmet jer: "Snijeg na pšenici - više kruha u pećnici."Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!