Slijedi predah od vrućine, zemlji i od suše

25.07.2021.

21:17

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Suša se ponedje prekinula, barem u kopnenim predjelima te ne sjevernom Jadranu. Kiša će postupno prestati padati u ponedjeljak i utorka, od zapada prema istoku zemlje. Naravno, uz ovu promjenu vremena snizila se i temperatura zraka. Tjedan od 19. do 25. srpnja bit će svježiji, no i dalje dovoljno topao da biljke nastave rasti i sazrijevati.

Najviša temperatura zraka u nizinama unutrašnjosti većinom će biti od 25 do 29 °C, dakle sasvim ugodno za radove na otvorenom. Tek krajem tjedna slijedi toplije vrijeme. Uz obalu će ostati vruće, i to ponajprije u Dalmaciji.

Kiša, uglavnom u obliku pokojeg lokalog pljuska, moguća je još do sredine tjedna, zatim slijedi stabilnije razdoblje. U Dalmaciji će kiša većinom izostati, pa će biljke, osobito s kratkim korijenovim sustavom i dalje trebati navodnjavati.

Iako će se temperatura tla sljedeći tjedan sniziti, zemlja ostaje dovoljno topla i biljke imaju povoljne uvjete za rast i razvoj. Na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 19 °C u gorju do 26 °C u Slavoniji, dok će na Jadranu biti u granicama od 27 do 31 °C.

Poljoprivrednici kažu da je kiša ovih dana presudna. Zemlja je toliko žedna da će vjerojatno već za nekoliko dana upiti svu vodu. Vlaga u tlu će dobro doći za zaoravanje i razgradnju žetvenih ostataka i naravno za spas svih proljetnih kultura te voća i povrća. Sve u svemu, možemo zaključiti da će zemlja ovih dana imati predah od suše, a ljudi od vrućine.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!